Info Kommunpolis o Fjällräddning

191024 Kommunpolis Johan Hed o Fjällräddningsansvarig Jan-Olof Nylund informerar

  • Kommunpolis o Fjällräddningsansvarige
  • Älvdalingarna
  • Kommunpolis o Fjällräddningsansvarige
  • Älvdalingarna

Torsdagen den 24 oktober kom ett femtiotal åhörare till Brittgården i Älvdalen för att lyssna på kommunpolisen Johan Hed och Hans Nylund, ansvarig för fjällräddningen.
Johan Hed började med att presentera kampanjen "Tänk säkert". Det är MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap och polisen som driver kampanjen. Genom att tänka på hur man använder nätet och att man genom enkla åtgärder kan klara sig i vårt uppkopplande liv utan att bli lurad, var grunden i informationen.
Vad kan hända? Jo, någon kan börja använda din identitet på nätet, tömma konton om du klickar på en länk som är okänd t.ex. Man måste se upp med brev och uppmaningar om att lämna ut sina lösenord, skydda lösenord, personuppgifter, kontouppgifter mm.
Hur skyddar man sig? Det gör man bl.a. genom att skaffa säkra, starka, lösenord, uppdatera telefonen och datorn.
Hur kan då bedragaren få tag på kontaktuppgifter? Johan berättade vidare att genom exempelvis phishing, nätfiske, och keylogger, en typ av datavaruprogram som kan registrera tangenttryckningar kan bluffare komma åt uppgifterna.
Många bra tips och en insikt i vilket sårbart samhälle vi lever i. Vi måste alla "säkra upp" och vara på alerten i vår datavärld.

Efter kommunpolisens information tog Hans Nylund över. Han har ansvar för samordningen av fjällräddningen i Dalarna. När man hade lyssnat till honom förstår man att fjällräddningen är en ofantlig organisation. Mycket planering, utbildning och kunskap behövs för att det ska fungera. Lagar, ledning, organisation, fjällområden, fjällräddare, resurser, larm, allt detta ska fungera innan själva insatsen drar igång.
Fjällräddningssamordnaren ansvarar för rekrytering, utbildning, utrustning, övningar mm. Intressant var att höra att inom fjällområdet är det kommunal räddningstjänst som har ansvaret fram till 100 meter från väg som är farbar året runt. Allt övrigt inom fjällområdet är fjällräddningens ansvar.
Inom Dalarna finns fem fjällområden. Grövelsjön, Drev- och Rödfjället, Städjan med Nipfjället och Fjätervålen, Fulu- och Vedungsfjället och Transtrands- och Sälenfjällen.
Vad kan hända i fjällen där fjällräddarna gör ett jättejobb? Listan kan göras lång men här är några exempel: vilse på skidor i hård vind, höftskada, hjärtstopp, illamående, lavin som utlöst, brutit armen mm. mm
Imponerande föreläsning om vad som ligger bakom ordet fjällräddning.

Före pausen avtackade SPFs ordförande Bosse Nilsson Johan och Hans med blommor.

Därefter tog Älvdalingarna över. De bildades för 45 år sedan. Nu är de tillbaka. Kerstin Forslund, Verf Lena Egardt och Ewa Nylander, proffsiga musiker som själva skrivit mycket av den musik och de sånger som de framförde. Glädjen lyste om dem och de spelade bl.a. Si god afton och god kväll, Tolv-Manne visan, Kolmarksvisan och Ragnar Forslunds Midsommargånglåt.
Även de avtackades med blommor.

En fullkomligt underbar eftermiddag med mycket bra information och härlig musik.