Fäbovandring 190629

190629 Fäbovandring

SPF Älvdalen gör en heldag på skjutfältet i Älvdalen.
Lördagen den 29 juni samlades ett trettiotal intresserade personer från SPF Älvdalen vid Turistbyrån för att göra en heldag på Skjutfältet i Älvdalen. Ledare för expeditionen var Bosse Tegnér, som kan skjutfältsområdet på sina fem fingrar. Vi fördelade oss på 8 bilar och så kunde äventyret börja.
Vi passerade Trängslet och kunde konstatera att dammen var så gott som full. Jämförde med förra året, värmerekordsåret, då det var mycket lite vatten i dammen.
Vi åkte Ringvägen, passerade Sprängslet och Flogåsen för vidare färd mot Dragga, en övergiven fäbod som består av synliga husgrunder och röjningsrösen. Vallen omges av grova fäbodgranar. Dragga avvecklades vid tiden för storskiftet i slutet av 1800-talet.
Färden fortsatte förbi Rivsjön, mot Klittens fäbodar, som ursprungligen var långfäbodar till Brunnsberg.
Drygt en halvtimmes färd därifrån kom vi till Snodskallen, där familjen Lars-Johan Tegnér hade förberett en god lunch med grillad korv, potatissallad, kaffe och kakor. Det smakade gudomligt. Under lunchpausen kunde vi också njuta av den vidunderliga utsikten och såg snöklädda fjäll i fjärran.
Vidare mot Pjuketta. Pjuketta (älvdalska) kan översättas med spetsig mössa (toppluva). Pjuketta ligger ca 2 km sydost om Slängbodarna. Brunnsbergskarlen Nall-Lars byggde Pjuketta som jaktkoja. Han kallades allmänt för "Klatter-Lass". Han var storjägare och det sägs att under sin 95-åriga levnad ha skjutit 5 björnar och 300 älgar. Nu återstår endast ruinerna efter Pjuketta.
Nästa stopp var vid Slängbodarna. På älvdalska heter fäboden Slaindjbuder och den brukades med kreatur till 1894. Höstslåttern pågick fram till 1929. Det sägs att "bufolket" på hösten sänkte sina kopparkärl i Ristjärnnen invid täkten så att de inte skulle stjälas. På våren tog man upp dem igen.
Mitt emot Slängbodarna stoppades den stora branden som härjade här sommaren 2018. Där kunde man se hur branden farit fram.
Efter en mycket innehållsrik dag avtackades Bosse Tegnér av Bosse Nilsson för en mycket innehållsrik, intressant och oförglömlig dag.
Det har funnits 15 fäbodar på skjutfältet och det kan man läsa mer om på Facebook under "Fäbodar på Älvdalens skjutfält", en sida som Bosse Tegnér iordningställt. Om man går in under rubriken album så kan man läsa om och se bilder från de olika fäbodarna.