Flemmings berättelse del 13

VIOLINKONSERT
Den store violinisten gned
med hästens hår
en tarm av får,
och all himlens ljuvlighet strömmade ned
såsom vågor i stråkdragens spår.
 
Mitt hjärta svällde, min håg blev varm,
min själ kände lycka och fest
när han behandlade fårets tarm
med håret av en häst.
HISTORIA:
“Alla tiders störste konstnär, 1475”
Man kan diskutera om just Michelangelo var den allra störste – bara under hans egen epok var det flera om budet. Leonardo da Vinci, t.ex., är också klart kvalifi-cerad bland alla renässansens genier: målare skulptörer, guldsmeder, arkitekter, uppfinnare och skalder. Michelangelo och Leonardo sysslade med i stort sett alla konstarter och vetenskaper. I senare tid har vi skapat uttrycket “renässansmänniska”och menar då ett universalgeni, som med lätthet och framgång utövar flera olika sköna konster.
      Michelangelo föddes in i högrenässansen, men slutade sin bana i barocken. Han dog 1564, nästan nittio år gammal. De som har varit i Rom har säkert sett flera av hans mästerverk: målningarna i Sixtinska kapellet och kupolen och bakre partiet av Peterskyrkan och det av honom skapade torget Piazza del Campidoglio och att av palatsen där. Torget ligger på den av Roms kullar som kallas Capitolium. (Den på romartiden befästa kulle som räddades av kacklande gäss, vilka väckte för-svararna när gallerna anföll.
      Det är inte precis säsong för gås, så vi väljer en annan meny för att hedra Michelangelo. Förrättens musslor är stillsamma djur, men varmrättens namn betyder att den vill hoppa i munnen på en. Desserten är en klassiker:
Zuppa di Gozze, Saltimbocka alla Romana, Tiramisu.
Salve
Fleming