Idrottsmuseet och lunch Helsingborg Arena

23 februari 2024

Fredagen den 23 februari tog sig 36 medlemmar med bil och buss till Idrottsmuseet i Helsingborg. Museet drivs av Föreningen Idrottsarkivet, FIA, en ideell organisation med mer än 1100 enskilda medlemmar. Föreningen bildades 1976 och flyttade 2013 till Idrottens Hus där de disponerar 800 kvm utställningsyta. 

Idrottsmuseet speglar idrotten både lokalt, regionalt och nationellt med fasta, temautställningar och genom presentation av kända idrottsprofiler. Det är inte bara idrottsprestationer som uppmärksammas, även Tina Nordströms glassko som hon fick när hon vann Let´s Dance 2008 finns med.

Vi bänkade oss i samlingsdelen längst ner i lokalen där Tommy Ebesjö, ordförande i föreningen, välkomnade oss och berättade om museet, ett av de finaste i landet. Bl.annat om alla ställen de ”bott” på tills de hamnade där de är idag. Det är en imponerande samling som kommit dit på olika sätt. Det är inte bara utställningar som erbjuds. Museet har föreläsningskvällar med olika teman. Tommy Ebesjö är en av många entusiaster som driver museet och verkligen brinner för det. 

Efter att vi gått runt och beundrat samlingarna, inget saknades, tog vi oss till Helsingborgs Arena för lunch.

 

Text och bild: Marianne Jönsson