Rapport från KPR

Här visas rapport från de senaste mötena med KPR

Rapport från sammanträde 2018-12-03

Sammanträdet, som avsågs bara vara i två timmar blev närmare tre timmar långt.

Föreningen Omtanken har anmält ny ledamot, Märta Karlsson från Löttorp. Jan Persson kvarstår som ersättare för henne. Kommunen representeras som tidigare av Ilka Corkovic, Marcel van Luijn och, ny, Staffan Larsson.

Föreningen Omtanken har skrivit om behovet av en samlingslokal för alla boende på Ekbacka. Samtliga närvarande enades om att behovet finns och kommunen kommer att undersöka möjligheter att förverkliga tanken.

Sammanställningar av enkäter dels bland dem som bor på särskilda boenden, dels bland anställda i socialtjänsten redovisades. Övervägande positiva men ibland svårtolkade svar.

I Borgholm pågår en träffpunktsverksamhet för äldre. Den drivs av SPF och PRO med lokalhyresbidrag från kommunen. Verksamheten kommer att fortsätta nästa termin.

Alltför många, som inkomstmässigt är berättigade till bostadsbidrag, har inte sökt bidrag. Frågan har aktualiserats av SPF och PRO på medlemsmöten, men även andra äldre borde få hjälp att söka bidrag. Diskuterades olika vägar att nå ut och att underlätta bidragssökande.

Framfördes ånyo behovet av en gångväg utmed Löttorpsvägen mellan Företagshuset och Vårdcentralen. Frågan ska initieras av kommunen hos Trafikverket, som är väghållare där.

Bygglov söks för 11 lägenheter i nybygge i Löttorp.

Cykelvägen norr om Wannborga skall ordnas. Därmed blir det sammanhängande cykelväg från Borgholm till Löttorp.

Bovieran ska ha inflyttning den 23 december.

Kommunen ska prata med Trafikverket om att det bör finnas året-runt öppna toaletter utmed 136.an även norr om Borgholm

Nästa sammanträde ska hållas den 25 februari klockan 9.00.
                                                                                                             Stefan Fosseus

 

Rapport, sammanträde den 3 september 2018.

Tidigare ärenden om äldreguiden och asfaltering av vägen mellan Åkerbohemmet och OKQ8 bordlades på grund av sjukdomar.

Beslut har fattats om indragning av WiFi för personal och boende på Åkerbohemmet och Ekbacka.

Åkerbohemmet utökas med fler platser i särskilt boende.

Genomgång av de särskilda boendena har resulterat i att flera brister skall åtgärdas. Minst anmärkningar gäller Åkerbohemmet. Påpekades att trygghetsboenden behövs bland annat som övergång från ordinärt och särskilt boende.

Erik Nyberg arbetar med analys av senaste personalenkät inom socialförvaltningen. Det framkommer att personalen är positiv till vidareutbildning. Tidsbrist är den faktor som upplevs mest besvärande.

Ilko Corkovic berättade att kommunstyrelsen beslutat om ombyggnad av Ekbacka, plan 2, om utvändig renovering av Kronomagasinet, om fortsatt arbete med aktivitetsparken i Löttorp med bland annat två boulebanor, om att elva hyreslägen-heter ska byggas i Löttorp. Kommunens ekonomi är positiv.

Träffpunktsverksamheten i Köpingsvik har startat.

Bitte Goderlöv påpekade att abonnenter på trygghetslarm fått en taxehöjning från 200 till 260 kronor per månad. Ingen förvarning hade getts abonnenterna. Ilko Corkovic konstaterade att det var en taxehöjning med 30 %. I fortsättningen skall taxehöjningar rörande pensionärer diskuteras i KPR före beslut.
                                                                                                             Stefan Fosseus

Rapport, sammanträde den 14 maj 2018

Socialstyrelsen har sammanställt en äldreguide i form av en enkät. Svaren från Borgholms svarande håller på att sammanställas.

En annanenkät behandlade maten i ordinärt boende. Ingen svarande var direkt missnöjd men konkreta förslag på förbättringar lämnades.

Aktivitetsparken i Löttorp nära skolan kommer att färdigställas. Det blir bland annat två boulebanor.
                                                                                                             Stefan Fosseus

Rapport, sammanträde den 5 februari 2018

Sammanträdet ägde rum i Socialtjänstens nyinflyttade lokaler i Borgholm. Ordföranden meddelade att ett öppet hus med invigning och visning kommer att äga rum den 12 februari.

Flera av de gamla ärendena bordlades till nästa sammanträde, dels på grund av att utredning inte var färdig och dels, i ett ärende, föredragande var sjuk.

En ledamot nämnde de svårigheter som bankens nedläggning av kontoret i Löttorp kommer att medföra. Kommunen har protesterat mot nedläggningen och påpekat att kommunens ambition att utveckla norra Öland för boende och näringsliv försvåras.

En ledamot påpekade att den enda vägtoaletten norr om Borgholm är låst vintertid. Ordföranden åtog sig att kontakta Trafikverket i frågan.

Väntsalen i Borgholm hålls stängd på grund av att lokalen vandaliserats upprepade gånger. Det kan förekomma långa väntetider i Borgholm för den som kommer söderifrån och skall vidare norrut. Det är angeläget att väntsalen och vidhängande toalett hålls öppna. Ordföranden kontaktar KLT i ärendet.

En ledamot berättade från presidieöverläggning i Emmaboda. Där har man arbetat med organisation av omsorgen. Genom nära kontakter mellan gruppledare och omsorgsassistenter har man lyckats få bättre tillfredsställelse både bland omsorgstagare och -assistenter, vilket bland annat gett väsentligt lägre sjukfrånvaro.

Under rubriken Kommunaktuellt berättade ordföranden om pågående arbeten i Byxelkrok, som beräknas pågå i tre – fyra år, om ett servicehus i Böda Hamn, om allaktivitetsparker i Löttorp och Borgholm och om lägenheter i Löttorp, Borgholm och Rälla.

Två timmar ägnades år en workshop. Delar av fullmäktigeberedningen för framtidens äldreomsorg testade ett antal frågor som kommer att ställas på medborgarträffar om äldreomsorgen i Löttorp, Borgholm med flera platser i kommunen.

Medborgarträff om framtidens äldreomsorg i Löttorp, den första i serien, den 14 februari.
                                                                                                            Stefan Fosseus

Rapport, sammanträde den 4 december 2017

Maria Svanborg, som är äldreomsorgschef i kommunen, redovisade och kommenterade resultatet av en enkät som gjorts på de särskilda boendena i kommunen. De undersökta frågorna rörde:
- Har personal tillräckligt med tid för arbetet?
- Finns det tillgång till omsorgspersonal med lämplig utbildning?
- Kan de äldre påverka när de får hjälp av personalen?
- Är de äldre nöjda med den hjälp de får av personalen?
- Erbjuds styrke- och balansträning?
- Upplever de äldre måltiderna som en trevlig stund på dagen?
Enkäten påvisar tydliga skillnader mellan de olika boendena. Åtgärder pågår som syftar till utbildning och vidareutbildning för att höja nivåerna.

Ilko Corkovic berättade om det påbörjade arbetet i en fullmäktigeberedning om den framtida äldrevården i Borgholms kommun. Arbetet pågår i fyra parallella grupper, bland annat en som behandlar digital användning i vård och omsorg. Man siktar mot att bli färdig till sommaren 2018. KPR kommer att kunna påverka beredningen.
En kalkyl visar på kostnaderna för WiFi på de särskilda boendena. KPR enades om att i första hand sikta på tillgänglighet i de boenden som avses behållas en längre tid.

Diskuterades en enkät till alla äldre om önskemål om träning för äldre.

Ett förslag om åtgärder för att säkerställa välbefinnande och hälsa hos äldre som nyttjar hemtjänsten eller vårdas på särskilda boenden överlämnas till socialnämnden.

Ett förslag från SPF om en vision "Borgholms kommun – ett paradis för pensionärer" har även lämnats in som medborgarförslag och kommer att behandlas som ett sådant.
                                                                                                             Stefan Fosseus

Rapport sammanträde den 11 september 2017

Sammanträdet inleddes med en tyst minut till minne av Egon Persson, som avlidit i somras.

Bo Eriksson, SPF Seniorerna Blåelden, berättade om sina försök att anlita taxi en fredagkväll i augusti. Första tillgängliga tid när han försökte klockan 22.30 var klockan 03.00. Sådan brist på tillgänglighet ansågs inte acceptabel. Kommunens näringslivsutvecklare skall titta på problemet.

Jan Persson återkom till gropar i asfaltplanen vid Åkerbohemmet samt önskemål om asfaltering av cykelstigen i Trädgårdsvägens förlängning norr om Löttorpsvägen. Även förbindelsen i cykelstråket söder om Åkerbohemmet mellan Trädgårdsvägen och Kopparslagarevägen bör asfalteras.

Maria Drott, kommunens fastighetsstrateg, berättade om hur hon ser på frågan om större gemensamhetslokaler i Åkerbohemmet. Flera alternativ övervägs. Bland annat måste tillses att luftväxlingen räcker för beräknat antal personer som kan finnas där samtidigt. Vårt förslag om att även äldre som inte bor på hemmet ska kunna äta åtminstone ett mål mat på äldreboendet tas med i beräkningen.

Kommunalrådet Ilko Corkovic berättade att budgetberedning pågår. Ambitionen är att 3 % avsätts för att finansiera kommande investeingar. Hyresrätter och bostadsrätter kommer att byggas i Borgholm och Löttorp. Två boulebanor kommer att anläggas i Löttorp.

Kommunfullmäktige kommer att tillsätta en beredning som skall behandla den framtida äldrevården i kommunen. SPF och PRO kommer att med en ordinarie och en suppleant vardera beredas plats som adjungerade i beredningen.

Jan Tordkvist, PRO, påpekade att det finns skillnader avseende de äldres inflytande vid biståndsbeslut, boende och måltider. Frågan diskuteras vid nästa sammanträde, då efter föredragning av ansvarig från socialtjänsten.

Kommunledningen försöker arbeta in Wi-Fi på äldreboendena i budgeten. Förslag uppkom att SPF och PRO tillsammans startar en SeniorNet avdelning i kommunen för att lära de äldre hur tekniken kan användas.

Helena Foleby vill underlätta träning för äldre till lägre kostnad än vad kommersiella gym erbjuder. Till nästa sammanträde inbjuds kommunens folkhälsokonsulent.

                                                                                                            Stefan Fosseus

 

Rapport sammanträde den 8 maj 2017

Vid genomgång av föregående protokoll
- berättade Jan Persson om Ölands Demensförening och
- diskuterades omplanering av lokalerna på Åkerbohemmet.

Niklas Palmqvist från kommunens IT-enhet hade inbjudits till sammanträdet för att informera om Wi-Fi täckningen i kommunens fastigheter. Samtliga fastigheter som berör äldreomsorgen har täckning i åtminstone någon del. Diskuterades möjlighet och kostnad för att utöka täckningen till samlingssalar alternativt samtliga rum. Vi framhöll att utvecklingen av apparater som använder snabb uppkoppling ökar och förenklas så att det senare alternativet är föredra. Att nu endast täcka samlingssalar om någon tid täcka all rum innebär fördyrning.

I kontakt mellan Landstinget och kommunen har Landstinget framfört att man anser den hyra som betalas till kommunen för delutnyttjande av träningsbassängen vid Ekbacka är för hög. Avtalet är inte uppsagt och ingen ändring sker i nära tid. Samtal pågår.

Stefan Fosseus framförde och motiverade anläggande av trygghetsboende i anslutning till Ekbacka och Åkerbohemmet. Upplåtelseform bör vara hyresrätt. I samband med detta ska också de boende där beredas möjlighet att inta åtminstone ett mål om dagen på de särskilda boendena. Samverkan med hemtjänsten ska innebära att en denna också är bovärd. Förslaget diskuterades och tas närmast upp på kommunstyrelsens arbetsutskott.
                                                                                                            Stefan Fosseus


Den 6 februari 2017 hade KPR sitt första sammanträde för året.

Ledamöterna framförde ett gemensamt tack till kommunledningen för de halkskydd som utdelats till alla bofasta från 65 år och äldre.

Kommunledningen meddelade att anslaget till föreningslivet ökats och vi kommer att få ett något högre bidrag i år än vi fick förra året.

Föregående protokoll genomgicks. En önskad utbyggnad av Åkerbohemmets samlingsal hade prioriterats ner eftersom det inte syntes vara en särskilt ofta använd lokal. Det framkom att verksamhet i samlingssalen inte alltid har rapporterats och att det därför finns skäl att ompröva nedprioriteringen.

Utredning pågår gällande av oss aktualiserade ärenden, en audionommottagning i Löttorp och Wi-Fi på samtliga boenden i kommunen.

Jan Persson delade ut information från Demensföreningen.

En förnyad information om fixartjänsten ska dras igång så att alla vet vart man kan vända sig med önskemål om hjälp i hemmet med sådant som kan vara riskfyllt för en äldre att göra själv.

Bovieran, projektet som syftar till byggande av lägenheter med speciell miljö, har fått in trettio bokningar på lägenheter. Minst trettiofem bokningar krävs för att projektet skall förverkligas.
                                                                                                     Stefan Fosseus


Sammanträde den 28 november 2016.

Frågan om Åkerbohemmets utökning av samlingssal och kök är ännu inte förberedd för beslut. Tobias Selldén, BEAB, redogjorde för vilka särskilda boenden som just nu prioriteras. Han fick i uppdrag av göra en kalkyl på de föreslagna åtgärderna och att ställa dessa kostnader i relation till trolig utnyttjandegrad av de utökade lokalerna.

Tanken på inglasade uteplatser vid Åkerbohemmet kommer att aktualiseras vid kommande långtids-planering.

Ett medborgarförslag gällande måltiderna på de särskilda boendena från i februari hade resulterat i ett förslag till åtgärder framlagt av socialförvaltningen. Förslaget hade remitterats till KPR som bejakade förslaget vad gäller miljön kring måltiderna. Beträffande måltidernas kvalité och sammansättning, som fick kritik av Birgitta Lundman, som ingår i SPF-distriktets matpatrull, skall en utredning tillsättas där SPF och PRO bereds plats. Jan Persson påpekade att maten på Åkerbohemmet håller hög standard. SPF anförde att utredningen också borde syfta till att äldre skall beredas möjlighet att ta del av åtminstone en måltid varje dag i veckan.

Kommunen kommer att erbjuda alla pensionärer gratis halkskydd. Utdelas i mitten av december.

Ingrid Rosenkvist rapporterade från presidieöverläggning LPR och KPR i Kalmar län. Många idéer som är värda att fundera kring redovisades.

SPF begärde att Wi-Fi skall vara tillgängligt i alla rum i särskilda boenden. Kommunstyrelsens arbetsutskott åtog sig utreda frågan.

SPF föreslog att kommunen verkar för audionommottagning någon dag i veckan i Löttorp. Frågan bordlades till nästa sammanträde.

Efter bokning av sammanträdesdagar 2017 avslutades sammanträdet.

                                                                                                        Stefan Fosseus