Tips till seniorer i coronatider: näthandel

Uppdaterades: 09 juni 2020

Det finns möjlighet att beställa det mesta som man behöver via internet. Här tipsar vi om var du kan hitta butiker som erbjuder hemleveranser av t.ex. mat och medicin.

Lär dig att handla på nätet 

Om du aldrig har handlat på nätet tidigare och behöver skaffa dig grundläggande kunskaper så har Pricerunner tagit fram en utförlig guide om hur det går till. I den hittar du information om vad du behöver för att handla online, och 5 enkla steg som berättar hur du går tillväga.
Klicka här för att lära dig att handla på nätet

Betalning av internetköp

När du handlar på internet kan du betala på olika sätt. Kolla upp vilka betalningsalternativ som finns och vad de innebär innan du bestämmer dig för vilket betalningssätt som passar dig bäst. Observera att betalningsalternativen kan skilja sig åt mellan olika nätbutiker. Du kan oftast betala med ditt bankkort. Det är också vanligt att kunna betala genom olika betaltjänster som t.ex. Swish och Klarna (Om du betalar med Klarna så tänk på att betala i tid, annars tillkommer det påminnelseavgift).
Klicka här för att läsa information från Konsumentverket om olika betalningsalternativ på internet och vad de innebär 

Handla mat på nätet

Alla stora matkedjor har näthandel, det finns möjlighet till hemleverans eller att hämta i butik. För närvarande (april 2020) är det ofta flera dagars, och ibland upp till ett par veckors väntetid för hemleveranser så tänk på att vara ute i god tid.

Mat.se som levererar mat i Stockholm och Göteborg har öppnat upp en specifik onlinebutik enbart för personer över 70 år och andra riskgrupper. Matjouren kan leverera hem matkassar dagen efter beställning. I butiken finns tre olika kassar att välja bland.
Klicka här för att besöka onlinebutiken för riskgrupper

Om du inte har beställt mat via nätet tidigare kan Icas film där de visar hur man går till väga vara till hjälp.
Klicka här för att se instruktionsfilmen från ICA

För att underlätta för seniorer i storstadsregionerna att få tillgång till matvaror på ett säkert sätt reserverar Coops onlinebutik leveranstiderna 10-20 på vardagar för de som är 70+. De reserverade tiderna gäller än så länge enbart i Stockholm, Göteborg och Malmö. Coop samarbetar också med Äldrekontakt som har volontärer i 30 kommuner. De erbjuder hjälp med matinköp till de allra äldsta.
Klicka här för att läsa mer om Äldrekontakts inhandlingshjälp

Om du trots allt måste gå iväg till en butik och handla så har Hemköp gjort en lista över deras butiker som har en speciell Seniortimme, när riskgrupper kan handla i en lugn butik en timme på morgonen.
Klicka här för att hitta information om seniortimmen 

För att minska smittspridningen och underlätta för de som har svårt med dagliga matinköp inför Lidl nu utökade öppettider för äldre och särskilt utsatta. Från och med vecka 13 öppnar de flesta butiker en timme tidigare än ordinarie öppningstid på onsdagar och lördagar.
Klicka här för information om vilka av Lidls affärer som öppnar tidigare

Bor du på en ort där det inte finns hemleverans? Ta kontakt med din butik och fråga om det går att hitta en lösning. Exempelvis att du mailar eller ringer in din handlingslista och sedan får hämta varorna utanför butiken. De flesta handlare vill gärna hjälpa sina kunder som är i riskgrupperna. På vissa orter kan man kostnadsfritt få hjälp med att handla av Röda Korset el Svenska Kyrkan.

GodHjälp är ett initiativ som flera stora företag stöttar. GodHjälp sammanför personer i riskgruppen med verifierade volontärer (som bekräftat sin identitet via bankid). Volontärerna möjliggör gratis hemleveranser av mat- och apoteksvaror till riskgrupper. Betalning av varor sker med hjälp av swish.
Klicka här för att läsa mer om GodHjälp

Många restauranger har under den senaste tiden börjat att erbjuda hemkörning eller avhämtning av måltider. Information och kontaktuppgifter finns ofta på restaurangernas webbsidor.

Handla medicin på nätet

Alla apotekskedjor erbjuder näthandel, till exempel Apoteket, Apoteket Hjärtat och Kronans apotek. Det finns också ett apotek som specialiserat sig på näthandel som heter Apotea.

Du kan även beställa dina receptläkemedel på nätet för hemleverans. Då krävs att man har e-legitimation. 
Klicka här för att läsa Seniorens artikel om olika sätt att få hem din medicin utan att besöka apoteket 
Klicka här för att läsa information från Konsumentverket om att köpa läkemedel på internet

Exempel på annan näthandel

Det mesta kan inhandlas på nätet: allt från böcker och kläder till möbler och loppis. Ta en titt på exempelvis Adlibris för böcker eller Tradera för (ofta) begagnade prylar.

Byggvaruhus och trädgårdsbutiker, som t.ex.Bauhaus, K-rauta, Granngården, och Blomsterlandet erbjuder näthandel och hemleveranser. Under perioden 20 mars - 24 juni 2020 erbjuder Byggmax fri hemkörning för personer som är 70 år och äldre.
Klicka här för att se erbjudandet 

Ikea erbjuder sina kunder att handla online och hämta utanför varuhuset utan extra kostnad, de har också sänkt priset för postpaket och expressleverans.
Klicka här för att läsa mer 

Publicerades: 24 mars 2020 Uppdaterades: 09 juni 2020