Information från förbundet om coronaviruset

Uppdaterades: 09 juni 2020

SPF Seniorerna rekommenderar föreningar och distrikt att endast genomföra utomhusaktiviteter samt nogsamt följa Folkhälsomyndighetens råd.

  • Jag vill uppmana våra yngsta medlemmar, som är fullt friska, att hjälpa äldre medlemmar med att handla mat och gå till apoteket om de saknar yngre släktingar och vänner. Detta är en tid att vara solidariska med varandra och sträcka ut en hjälpande hand säger SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström.

16 mars kom Folkhälsomyndigheten med en rekommendation att äldre inte ska lämna hemmet i onödan. Det betydde att vi från SPF Seniorernas förbund ställde in eller sköt upp alla förenings- och distriktsmöten. Rekommendationen omfattade alla typer av aktiviteter. 

I slutet av maj tydliggjorde Folkhälsomyndigheten att äldre kan utöka sina sociala kontakter så länge som det sker utomhus och avstånd hålls. Det innebär att vissa aktiviteter kan genomföras så länge som det sker utomhus. Förutom detta tydliggörande ändrades inte rekommendationerna för 70-plussare, varför vi måste fortsätta att vara mycket försiktiga när vi umgås.

Klicka här för att läsa mer om utomhusträffar

Vi vill uppmana våra yngsta medlemmar, som är fullt friska, att hjälpa äldre medlemmar med att handla mat och gå till apoteket om de saknar yngre släktingar och vänner. Detta är en tid att vara solidariska med varandra och sträcka ut en hjälpande hand. Kom bara ihåg att inte utsätta er själva eller andra för onödig risk. Även om ni inte kan mötas i föreningarna på samma sätt som tidigare kan ni ringa till varandra för att minska känslan av isolering. Speciellt bör ni tänka om det är någon medlem som saknar anhöriga och kan känna sig extra ensam.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar även kontorsanställda i Stockholmsområdet att arbeta hemifrån om de kan. Detta innebär att förbundspersonalen omfattas av denna rekommendation. Många av oss kan utan problem sitta hemma medan andra kommer att få svårare att utföra sitt dagliga arbete. Jag räknar med att vi kommer att få längre svarstider på telefon och e-post. Vi ber er att ha extra mycket tålamod med oss

Förbundet rekommenderar alla att noga följa de rekommendationer som kommer från Folkhälsomyndigheten, 1177 Vårdguiden och andra myndigheter. Observera att rekommendationerna kan ändras från dag till dag.

Peter Sikström
Generalsekreterare

Frågor och svar om Coronaviruset

Både Folkhälsomyndigheten och 1177 Vårdguiden har samlat mycket information om Coronaviruset på sina respektive hemsidor. Där finns även många tips på vad du kan göra för att skydda dig själv och andra från smitta.

Till Folkhälsomyndighetens sida

Till 1177 Vårdguidens hemsida

Om du känner dig sjuk ska du kontakta i första hand 1177 för information om när och var du ska söka vård.

Du kan ringa telefonnummer 113 13 om du inte har några symtom, men har allmänna frågor om corona. Det är ett nationellt informationsnummer där du kan ställa frågor.

Publicerades: 17 mars 2020 Uppdaterades: 09 juni 2020