SPF Seniorerna på möte med regeringen

Det första mötet inom ramen för regeringens pensionärskommitté med den nya regeringen hölls häromdagen. Från SPF Seniorerna deltog Eva Eriksson och Peter Sikström som fokuserade på den orättvisa skatten för årskull 1957, fattigdom bland äldre och en mänskligare äldreomsorg.

  • Peter Sikström, generalsekreterare SPF Seniorerna, Jakob Forssmed, socialminister, Anna Tenje, äldreminister och Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna.

Äldreminister Anna Tenje (M) ledde mötet, deltog gjorde också socialminister Jakob Forssmed (KD).

– Vi är mycket oroade av att vi börjar se riktigt fattiga pensionärer. Mat, el och andra hushållsutgifter skenar. För många finns inte marginalerna. Och man känner att samhällets stöd inte räcker till. Regeringen borde överväga att ta fram en kartläggning av fattigdomen i Sverige, säger Eva Eriksson.

– Regeringen måste fokusera på att göra vardagen för de med hemtjänst eller på särskilt boende mänskligare. Man ska känna sig trygg och uppleva att man ha ett värdigt liv, goda måltider och inte se sin pension ätas upp av höga avgifter inom äldreomsorgen, fortsätter Peter Sikström.

– Vi tog också om frågan om den orättvisa skatten för årskull 1957 under år 2023. Från SPF Seniorerna kräver vi att detta upphör, människor ska kunna lita på de besked som sedan länge getts och kunna planera sin pensionering därefter. Staten har hanterat detta på ett undermåligt sätt, gör om och gör rätt! Avslutar Eva Eriksson.