Premiär för Seniorsurfarna säsong tre – 23 februari

Denna säsong lämnar Seniorsurfarna livet på landet och flyttar till stan. Årets seniorsurfarklass består av Ann Westin, Michael Segerström, Viveca Lärn och Hasse ”Kvinnaböske” Andersson. Kattis Ahlström är som vanligt vägvisare när Seniorsurfarna tar sig an olika digitala utmaningar. Dock tar hon denna säsong hjälp av en rad olika gästexperter såsom influeraren Christina Schollin och politikerprofilerna Ulf Adelsohn samt Jan Eliasson.

  • Årets seniorsurfarklass består av Michael Segerström, Ann Westin, Hasse ”Kvinnaböske” Andersson, och Viveca Lärn.

Det första programmet i årets säsong sänds den 23/2 kl 20.00 i SVT2.  De 6 avsnitten har demokrati-tema med fokus på att göra sin röst hörd via internet. Det produceras också sex stycken nya korta klipp till Seniorsurfarskolan samt en tillhörande studiehandledning. Alla program och handledningen finns tillgängliga på UR Play redan under vecka 5 för den som vill förbereda kurser, studiecirklar eller annan pedagogisk verksamhet i god tid innan sändning.

Syftet med Seniorsurfarna är att inspirera människor till att bli bättre på digitala färdigheter, källkritik och att upptäcka många av de tekniska hjälpmedel som finns idag. Att på ett underhållande sätt visa vad ökade digitala kunskaper kan göra för nytta i vardagen. Insatser som möjliggör digital delaktighet. 

Kort beskrivning av årets avsnitt:

Avsnitt 1. Jakten på e-legitimation   
Kattis sätter årets seniorsurfare på prov redan innan ankomst.  Via en digital kartnål ska de hitta fram till platsen för träningslägret. Deltagarna har knappt hunnit ta sig till platsen när det rivstartas med ett kunskapstest. Första uppgiften blir att lägga in Kattis mobilnummer i telefonen, gärna under favoriter. Samtliga deltagare klarar första uppgiften galant men ställs snart inför nya tuffare utmaningar. Hur står det till med den digitala ordförståelsen? Vad är wi-fi, app och virus? Ann Westin visar sig vara en fena på det mesta samtidigt som Michael Segerström har svårigheter att kommunicera med Siri. Vem är egentligen Hasses support och varför har han ett sådant motstånd till e-legitimation?

Avsnitt 2. Digital delaktighet                       
Demokrati står på schemat och våra Seniorsurfarare får testa att göra sina röster hörda digitalt. De ska parvis producera varsin kampanjfilm och den eminenta juryn består av de politiska profilerna Jan Eliasson och Ulf Adelsohn. Jan och Ulf förklarar också hur den digitala världen har hjälpt dem. Deltagarna lär sig även att ta selfies och lägga in bilderna i en chattgrupp där de kan kommunicera med varandra. Har Hasse det tålamod som finns för att komma med i gruppen? Och hur går det för Michael Segerström att ta en selfie?

Avsnitt 3. Motion med digitala hjälpmedel                                             
Motion står på schemat. Med en pulsklocka får deltagarna lära sig hur de kan mäta sin puls under olika aktiviteter. Kattis ger dem sedan i uppdrag att med olika färdmedel ta sig till en utvald plats. Hasse åker för första gången i livet buss i storstadens kollektivtrafik. Fixar han att köpa biljett med sin smarta telefon? Ann och Michael testar elsparkcyklar och tar sig vindsnabbt till platsen – eller gör de verkligen det? Och vad uppskattar deltagarna mest? Motions- eller meditationsapparna?  

Avsnitt 4. Hälsa på nätet                              
Att boka läkartid, förnya recept och läsa sina egna journaler är bara några av alla tjänster som erbjuds via 117 Vårdguiden. Läkaren Gunilla Hasselgren ger tips kring användandet av 1177 både som källa för säker information och för att ta del av sina uppgifter. Tillsammans med Gunilla och Kattis diskuterar Seniorsurfarna kring hur nätläkare kan vara ett komplement till fysiska besök. Hasse roar sig kungligt på Stockholms slott. Ska han lyckas få till en selfie med Kungen? Seniorsurfarna ger sig också på att försöka filma ett rörligt objekt i slowmotion. Men varför godkänner inte Kattis filmen som Hasses och Viveca gjort?

Avsnitt 5. Säkerhet och sunt förnuft på nätet              
Nu ger sig våra Seniorsurfare ut på sociala medier. Skådespelerskan Christina Schollin som fått en ny karriär som influencer kommer på besök. Men, vad gör egentligen en influencer? Och hur ligger det till med hat och hot på nätet? Vad är okej att dela med andra och vad är inte okej? Seniorsurfarna ställer även frågor till säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder. Är det säkert att handla över nätet? Går det att skydda sig från bedragare? Anne-Marie ger sina bästa säkerhetstips.

Avsnitt 6. Kunskapsövning och kräftkalas                                               
Dags för den stora examen! Nu kommer deltagarnas nya kunskaper att sättas på prov. Det blir väldigt tajt i toppen och till mångas förvåning är det…ja, vem tror du tar hem segern? Kommer Hasse och Michael att lyckas köpa kräftor med en digital plånbok? Till den avslutande kräftskivan kommer två hemliga gäster. Plötsligt får Hasse ett meddelande i chattgruppen att Anns katt Gandalf smitit. Hela sällskapet ger sig ut på jakt efter Gandalf. Men, vem är egentligen den där katten?

Bakgrund: Den första säsongen av Seniorsurfarna sändes våren 2020 på SVT, UR Play och SVT Play.

Klicka här för att läsa reportaget om medlemmarna från SPF Seniorerna som var testgrupp inför programserien