Partierna krävs på svar i årets Äldreriksdag

PENSIONER, ÄLDREOMSORG och ÅLDERSDISKRIMINERING. Det är ämnen som kommer att debatteras vid årets Äldreriksdag den 23 augusti. Då krävs riksdagspartierna på besked om några av de viktigaste valfrågorna för landets pensionärer – över två miljoner väljare!

  • Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna, kommer att fråga partierna vad de vill göra för att motverka åldersdiskriminering, dåliga attityder mot äldre och ålderism.

Cirka 28 procent av de som får rösta i höstens val har fyllt 65 år, men i riksdagen är andelen endast 6 procent. Det gör att riksdagen går miste om äldres erfarenheter och kompetenser. Med knappt tre veckor till valdagen anordnas därför Äldreriksdagen av de största pensionärsorganisationerna SPF Seniorerna, PRO och SKPF Pensionärerna, tillsammans med nyhetssajten News55.se. De tre pensionärsorganisationerna har tillsammans närmare 700 000 medlemmar.

I Äldreriksdagen möts partiledare och talespersoner från samtliga riksdagspartier för att debattera äldres mest angelägna frågor inför valet:
Lena Hallengren (S)
Camilla Waltersson Grönvall (M)
Jimmie Åkesson (SD)
Martin Ådahl (C)
Nooshi Dadgostar (V)
Ebba Busch (KD)
Mats Persson (L)  
Per Bolund (MP)

Medverkar gör även:
Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna
Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande SKPF  
Ylva Thörn, vice ordförande PRO
Sverker Olofsson, tidigare programledare på SVT, är moderator.

Frågor som partierna kommer att få svara på är bland andra:

– Nu höjs garantipensionen, och det gör behovet av en samlad översyn av hela det drygt 20 år gamla pensionssystemet ännu större. Vad vill partierna göra för att pensionerna ska bli mer jämlika och hållbara över tid?

– Äldres behov av vård och omsorg väntas öka kraftigt framöver. Samtidigt finns redan i dag stora brister i äldreomsorgen, något som blivit uppenbart under pandemin. Hur ska partierna säkra att äldre över hela landet får den vård och omsorg de behöver?

– Och vad görs emot åldersdiskriminering, dåliga attityder och ålderism?

Tid och plats:
Äldreriksdagen hålls kl. 10.00–12.00 tisdag den 23 augusti. SVT Forum visar debatten i direktsändning. Den kommer också att kunna ses i efterhand via Youtube.

Klicka här för att se livsändningen via Youtube