SPF Seniorerna gör skillnad - Covidbevis utan e-legitimation

I dag meddelande regeringen att de kommande covidbevisen ska gå att fås utan krav på e-legitimation. Tidigare hade meddelats att e-legitimation skulle krävas för att kunna få ut beviset på papper. En seger för SPF Seniorerna som har kritiserat och i brev uppmanat digitaliseringsminister Anders Ygeman att möjliggöra fler vägar än enbart covidbevis med e-legitimation.

  • Eva Eriksson

- Jag är glad att också den som inte har e-legitimation kommer att kunna få covidbevis. I slutet av april uppmärksammade jag digitaliseringsminister Anders Ygeman på att det finns invånare som inte kan eller vill ha e-legitimation och att dessa också har rätt att åtnjuta fri rörlighet i Europa då pandemirestriktionerna anpassas till en lägre smittspridning. SPF Seniorerna har framfört det som många seniorer har tagit upp med oss. Att regeringen och myndigheter nu har lyssnat på oss visar att vår opinionsbildning och påverkan kan göra skillnad i seniorers liv, säger Eva Eriksson förbundsordförande i SPF Seniorerna.

E-hälsomyndigheten, som utvecklar och förvaltar en tjänst för covidbevis, kommer att införa en manuell rutin för de som inte har e-legitimation. Genom att fylla i en pappersblankett kommer man att kostnadsfritt kunna få vaccinationsbeviset på papper, hemskickat med post, för att kunna använda det på samma sätt som de digitala covidbevisen. Från och med den 1 juli börjar det nya tillfälliga systemet med vaccinationsbevis gälla i EES, dvs. de 30 stater som är medlemmar i EU samt Norge, Island och Liechtenstein. Under sommaren införs möjligheten att även bevisa ett aktuellt negativt testresultat respektive tillfrisknandeintyg.

E-hälsomyndigheten om covidbevis: https://www.ehalsomyndigheten.se/tjanster/covidbevis/