SPF Seniorerna i Expressen om hur man bäst skyddar sig mot bedrägerier

De senaste åren har nätbedrägerier och ID-kapningar, särskilt mot äldre, ökat kraftigt. Expressen skriver om Birgitta Jonsson som har blivit utsatt för flera bedrägeriförsök, och listar SPF Seniorernas bästa tips mot nätbedrägerier.

Birgitta Jonsson berättar för Expressen att hon har blivit uppringd av bedragare i flera års tid, senast för någon vecka sedan. Varje gång har det varit nya personer som på olika sätt försökt förmå henne att lämna ut sina kontouppgifter. Ofta har hon snabbt kunnat avfärda samtalen, men ibland har det blivit obehagligt som när de sa att de ringde från polisen och från sjukhuset.

Nätbedrägerier på telefon är en ganska ny företeelse. De första anmälningarna kom in i oktober 2017, innan dess så fanns inte det här berättar Lotta Mauritzon, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägerienhet. Utvecklingen sedan dess har varit dramatisk och polisen får nu in mellan 800 och 1 000 anmälningar i månaden. Men det finns ett stort mörkertal menar Lotta Mauritzon.

Enligt Veronica Sjölin, marknadschef SPF Seniorerna, har var fjärde senior utsatts för ett bedrägeriförsök, omkring en halv miljon personer.
– Äldre har mer tid, de är ofta väluppfostrade och vänliga och artiga i telefon samt låter den som ringer upp prata klart, säger hon till Expressen.

För att sätta stopp för bedragarna har SPF Seniorerna i samarbete med mySafety Försäkringar tagit fram en guide om hur man bäst skyddar sig mot nätbedrägerier och ID-kapningar. På polisens hemsida finns också bra tips på hur du kan skydda dig mot olika typer av bedrägerier.

Klicka här för att hitta guiden mot nätbedrägerier och se listan med bästa tipsen

Klicka här för att läsa mer om bedrägerier på polisens hemsida

Klicka här för att läsa Expressens artikel i sin helhet
(artikeln kan endast läsas i sin helhet av prenumeranter)