Gärna hög vårdkapacitet, men först nationellt vaccinationsprogram
I dag presenterade regeringen och Sverigedemokraterna kommande budgetförslag om hälso- och sjukvård. SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson kommenterar.
Eva Eriksson om dagens andra budgetbesked:
"Seniorer är de flesta användarna av hälso- och sjukvård och drabbas hårt av vårdbrist. Jag välkomnar förslagen om höjda anslag till vården för att minska väntetider och korta vårdköer. Dagens stora regionala skillnader i väntetider och att få hjälp med till exempel nedsatt syn och hörsel är orimliga. En väl fungerande hälso- och sjukvård kräver tillräcklig vårdkapacitet och är nödvändig för att seniorer ska kunna leva ett tryggt och fritt liv. Men problemen i äldrevården kommer inte att lösas med ökade resurser. Här krävs helt nya grepp, som starkare statlig styrning och ändrad organisation och arbetssätt. Den pågående Vårdansvarskommittén ska lämna förslag som säkerställer en mer effektiv hälso- och sjukvård. Jag har stora förväntningar på utredningen och partierna som är representerade där.
Förebyggande och hälsofrämjande åtgärder skulle minska seniorers ohälsa och avlasta insatser från sjukvården. Det är skälet till att vi i åratal har krävt ett nationellt äldrevaccinationsprogram. Vaccination motverkar svår sjukdom och död och är därmed också kostnadseffektivt. I dag tvingas seniorer förlita sig på regioners och kommuners godtycke. Några regioner sänder kallelse till vissa vaccinationer, några tar betalt, några avstår. Den enskildes bostadsort och plånbok avgör om man skyddas från sjukdomar som hade kunnat förhindras med vaccin. Så ska vi inte ha det i ett civiliserat välfärdssamhälle. Vi hade dessutom gärna sett åtgärder för att stoppa kriminella aktörer i hälso- och sjukvården, på motsvarande sätt som planeras inom tandvården."