Restriktionerna förlängs med två veckor

De nuvarande coronarestriktionerna förlängs med två veckor. Orsaken är den höga smittspridningen av omikron. Vi behöver ta oss igenom kulmen innan restriktioner kan avvecklas sa socialminister Lena Hallengren på dagens pressträff.

  • – Ju bättre du följer restriktionerna och ju fler som vaccinerar sig, desto snabbare kan restriktionerna hävas, uppmande socialminister Lena Hallengren. Printscreen från dagens pressträff.

– Vi kan samtidigt se att pandemin gått in i en ny fas. Data både från Sverige och andra länder visar att risken att bli allvarligt sjuk med omikron är lägre. Sammantaget, att nu så många vaccinerat sig och vi har den mildare omikronvarianten, gör att läget förändrats. Vi bedömer därför att merparten av åtgärderna kan komma att upphöra den 9 februari sade folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Karin Tegmark Wisell underströk att vaccinet är den viktigaste åtgärden, det skyddar både dig själv och andra. Idag har 80% av alla som är 65 år och äldre fått dos 3. I åldersgruppen 50-65 år ligger vaccinationstäckningen på 50% för den tredje dosen. Under de närmsta två veckorna så räknar man med att en stor del av denna åldersgrupp ska hinna få sin tredje dos, vilket är viktigt för att kunna öppna upp samhället.

Klicka här för att läsa Seniorens rapportering från pressträffen