Eva Eriksson i Svenska Dagbladet om krånglig information, och tilliten till myndigheterna

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson betonade vikten av att följa prioriteringsordningen för vaccinationer mot covid-19 när hon intervjuades av Svenska Dagbladet. "Nu får det bli någon jäkla ordning på detta", sa Eva.

  • Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna.

Eva menar att krånglig eller utebliven information, samt plötsliga ändringar i prioriteringsordningen kan påverka tilliten till myndigheter och demokratiska processer. Nu senast handlade det bland annat om att personer i socialt utsatta områden ska få gå före i vaccinationskön.

Eva Eriksson tycker också att det är märkligt att alla vårdcentraler inte kan organisera väntelistor när det blir vaccindoser över:
– Det borde finnas en upprättad lista över personer över 70 år som enkelt kan kallas in vid sådana tillfällen. Istället hör vi talas om att vårdcentraler har vaccinerat personer längre ner på prioriteringsordningen. Det inger en känsla av att man inte bryr sig om de äldre, säger Eva Eriksson. Folkhälsomyndigheten har tagit sitt ansvar genom att ta fram en prioriteringsordning för vaccineringen. Nu är det kommuner och regioners ansvar att se till att det här fungerar.

Klicka här för att läsa artikeln i Svenska Dagbladet
(artikeln i sin helhet är låst för icke prenumranter)

Publicerades: 22 februari 2021 Uppdaterades: 22 februari 2021