Det här gäller inför jul 🎅

För den som är fullvaccinerad och frisk går det bra att fira jul med släkt och vänner, men var beredd att ställa in om du får symtom. Välj de mindre kalasen. Ovaccinerade bör inte träffa äldre personer. Det var några av de råd som gavs på dagens pressträff med regeringen och Folkhälsomyndigheten. Väntas besök från andra länder (även de nordiska) behövs covidpass för inresa till Sverige.

– Tanken är inte att rekommendationerna ska påverka vårt julfirande där hemma. Men jag vill påminna om en rad åtgärder som infördes 8 december, som fortfarande gäller: välj de mindre kalasen. Tänk på att vara symtomfri och frisk. Det sa Karin Tegmark Wisell, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, på dagens pressträff.

– Är man ovaccinerad ska man vara försiktig och inte riskera att utsätta personer i riskgrupp och personer över 70 år för smitta. Ovaccinerade har särskilda råd som också gäller i julsammanhang, påminde socialminister Lena Hallengren.

Folkhälsomyndigheten skärper rekommendationen för testning efter inresa till Sverige och covidbevis kommer att krävas för utländska medborgare vid inresa från alla länder, även de nordiska. Kravet ska börja gälla den 21 december. Folkhälsomyndigheten inför också nya rekommendationer för större cuper och läger. Ytterligare åtgärder kan väntas inom närmsta tiden. Bland annat har regeringen remitterat förslag om vaccinpass på restauranger och gym.

Klicka här för att läsa om de skärpta kraven för inresa till Sverige