Nya råd och rekommendationer för att begränsa spridningen av covid-19

Från och med den 8 december rekommenderas vi åter att hålla avstånd i offentliga miljöer, och att använda munskydd i kollektivtrafiken när det är mycket folk. Om smittspridningen fortsätter att öka och om man ser en ökad vårdbelastning kan det tillkomma ytterligare åtgärder. Då kan vaccinationsbevis komma att krävas för fler verksamheter samt för ett lägre deltagarantal.

  • Nu är det läge igen att ta med sig munskydd om man ska ut och trängas i kollektivtrafiken.

– Läget här i Sverige är absolut inte kritiskt. Men som vi befarade har smittspridningen fortsatt att öka under den gångna veckan och det finns en viss påverkan på vården i flera regioner. Vi bedömer att utvecklingen kommer att försämras ytterligare under en tid. Dessutom finns en osäkerhet kring den nya virusvarianten omikron som gör att det är svårt att beräkna hur den kommer att utveckla sig, sa Karin Tegmark Wisell, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, på tisdagens pressträff.

Statsminister Magdalena Andersson medverkade också på pressträffen. Hon betonade att den allra viktigaste sittskyddsåtgärden är att vaccinera sig. Det finns cirka en halv miljon människor i Sverige idag som inte har vaccinerat sig mot covid-19.

Klicka här för att läsa mer om de nya åtgärderna