Sveriges seniororganisationer i gemensam debattartikel med krav om ett nationellt vaccinprogram

Det är obegripligt att regeringen inte vill införa ett nationellt vaccinprogram som skulle rädda många äldres liv. Det skriver Eva Eriksson, SPF Seniorerna, Christina Tallberg, PRO, Liza di Paolo-Sandberg, SKPF Pensionärerna och Anders Blanck, Lif, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

  • Regeringen tycks kunna leva med skillnader i vaccination och hälsa som beror på i vilken region du råkar bo och hur tjock din plånbok är, skriver artikelförfattarna.

Det här är inte enbart en fråga om att alla ska ha råd med vaccinet och att vården därmed ska bli mer jämlik. Ett införande av nationella vaccinationsprogram mot influensa och pneumokocker skulle innebära att det i hela landet byggs upp en fungerande infrastruktur för exempelvis kallelser, genomförande av vaccination och uppföljning via register – på samma sätt som för barnvaccinationsprogrammen. Vaccinationstäckningen skulle öka, vilket i sin tur minskar behovet av sjukhusvård, och ger mindre lidande och förtida död, skriver artikelförfattarna.

Klicka här för att läsa debattartikeln

Publicerades: 27 oktober 2020 Uppdaterades: 27 oktober 2020