Halvering av andelen äldre som får olämpliga läkemedel sedan år 2010

Projektet Koll på läkemedel som SPF Seniorerna deltar i visar stora framgångar kring äldres läkemedelsbehandling. Andelen personer över 80 år som får olämpliga läkemedel utskrivna har minskat till 15,2 procent under år 2017. Därmed är ett av projektets mål uppnått: att halvera andelen från 2010 års nivå.

– De förbättringar som uppnåtts under åren gör Koll på läkemedel, tillsammans med vårdens insatser, till en av de mer framgångsrika på bättre läkemedelsbehandling för äldre. Nu går vi vidare för att sjukvårdshuvudmännen ska arbeta systematiskt och målmedvetet för bättre läkemedelsbehandling. Inte minst genom att se till att regelbundna läkemedelsgenomgångar genomförs, säger Gösta Bucht, sakkunnig i vård och omsorg, SPF Seniorerna.

Sedan initiativet till Koll på läkemedel togs för åtta år sedan har andelen olämpliga läkemedel hos äldre minskat från 32 procent 2010 till 15,2 procent 2017. Ett av målen när projektet startades som ett samarbete mellan Apoteket, SPF Seniorerna och PRO var just att halvera denna siffra.

Läs hela pressmeddelandet från Koll på läkemedel här: http://www.mynewsdesk.com/se/apoteket_ab/pressreleases/halvering-av-andelen-aeldre-som-faar-olaempliga-laekemedel-2514964