Information om utbetalning av elstöd

Senast den 9 juni räknar Försäkringskassan med att alla landets hushåll har fått elstöd två som omfattar privatpersoner i hela landet. Du som får allmän pension från Pensionsmyndigheten behöver inte göra något, du kommer att få pengarna insatta på det konto där din pension sätts in.

  • Om du blir kontaktad av någon som vill prata om elstödet ska du ABSOLUT INTE lämna ut några uppgifter eller använda dig av ditt bankid.

Den som har pension från Pensionsmyndigheten får pengarna till samma konto som pensionen, om det inte finns ett annat konto i Swedbanks kontoregister. Om det inte finns något konto i Swedbanks kontoregister, hos Försäkringskassan eller Pensionsmyndigheten, så skickas en utbetalningsavi. Den kan lösas in gratis online på swedbank.se eller på ett kontor hos Swedbank eller Sparbankerna.

Försäkringskassan tror att bedragare även denna gång kan komma att försöka utnyttja situationen, exempelvis genom att kontakta personer för att ”hjälpa till med utbetalningen”. OBS: Försäkringskassan och Swedbank, ringer aldrig upp, mailar eller sms:ar privatpersoner om utbetalningen av elstöd.

Stödet omfattar cirka 10 miljarder kronor och alla landets hushåll – cirka 5 miljoner – kommer få del av elstödet. Stödet ges för persioden november och december 2022 och går till den som stod på elnätsavtalet den 31 december 2022.

Elstöd lämnas för 80 procent av den el som förbrukades.

Stödet per kilowattimme är:
90 öre i elområde 1 och 2
126 öre i elområde 3
129 öre i elområde 4

Försäkringskassans generaldirektör berättar om elstödet och tidplanen: