SPF Seniorerna i Aftonbladet om åldersgapet i pensionen

Aftonbladet rapporterar om att äldre pensionärer har 22 procent lägre pensioner än yngre. Flera orsaker bidrar till detta åldersgap. Men det finns också riskerar med att blunda för det, visar SPF Seniorernas nya rapport, som också efterlyser åtgärder.

Ju äldre man blir desto lägre blir pensionen. Mellan de som är 65–69 år och de som är över 80 år skiljer det 22 procent. En förklaring är att inkomstpensionen är konstruerad med ett så kallat förskott, den är högst i början och halkar därefter succesivt efter lönerna. Korta tidsbegränsade uttag av tjänstepension är vanliga numer, vilket också bidrar till åldersskillnaderna. En annan anledning till åldersgapet är att kvinnor i genomsnitt lever längre än män, och har lägre pensioner.
– Man pratar mycket om könsgapet, men det här gapet talas det inte så mycket om, säger Anna Eriksson, sakkunnig pensioner SPF Seniorerna till Aftonbladet.

SPF Seniorerna efterlyser åtgärder för att minska gapet. Avgiften till allmän pension behöver höjas, i ett första steg från 17,21 till 18,5 procent. Det bör övervägas att förändra förskottet i inkomstpensionen, så att allmän pension lever upp till att vara en försäkring för ett långt liv. 
– Det skulle ge en initialt lägre kompensationsgrad, men den skulle å andra sidan bli mer verklighetstrogen. Vi måste bli bättre på att mäta pensionen vid andra åldrar, inte bara strax efter pensioneringen. Den bild man får i dag riskerar att leda till att man överskattar vilken pension man kommer att få längre fram. Dessutom måste föråldrade stereotyper kring seniorer motverkas, exempelvis att ogrundat anta att seniorers utgifter minskar med åren, säger Anna Eriksson.

Artikeln i Aftonbladet finns än så länge enbart i den tryckta upplagan. 

Klicka här för att läsa SPF Seniorernas nya rapport "Åldersgapet i pensionen"