Information om utbetalning av elstöd

Du som får allmän pension från Pensionsmyndigheten behöver inte göra något, du kommer att få pengarna insatta på det konto där din pension sätts in. Försäkringskassan varnar för att bedragare kan försöka utnyttja situationen. Om du blir kontaktad av någon som vill prata om elstödet ska du ABSOLUT INTE lämna ut några uppgifter eller använda dig av ditt bankid.

  • Utbetalningarna av elstöd startar den 20 februari och pågår i några dagar.

Försäkringskassan tror att bedragare kan komma att försöka utnyttja situationen, exempelvis genom att kontakta personer för att ”hjälpa till med utbetalningen”. 

OBS: Försäkringskassan och Swedbank ringer aldrig upp, mailar eller sms:ar privatpersoner om utbetalningen av elstöd.

Vem får elstödet?

Du får elstöd om du är privatperson och hade ett avtal med ett elnätsföretag för en elanläggning i södra Sverige (elområde 3 eller 4) den 17 november 2022. Hur mycket du får beror på elförbrukningen under perioden 1 oktober 2021–30 september 2022 och om elanläggningen hör till elområde 3 eller 4.

För övergripande information om elstödet och hur det beräknas, se Försäkringskassan webbsida:  www.forsakringskassan.se/elstod

Information till dig som INTE har allmän pension

Du kan få elstödet utbetalt till ditt bankkonto genom att registrera kontot i Swedbanks kontoregister senast den 13:e februari 2023. Det går att registrera sig i kontoregistret efter det datumet men då kommer utbetalningen senare. Du behöver inte vara eller bli kund hos Swedbank för att anmäla ditt konto till kontoregistret. Det går att kontrollera eller ändra konto för utbetalningen i Swedbanks kontoregister. Om ditt konto inte är registrerat i kontoregistret får du utbetalningen lite senare via en utbetalningsavi.

Klicka här för att se hur du gör för att registrera ditt konto i Swedbanks kontoregister