SPF Seniorerna i Expressen om skattesmällen mot 1957:orna

På grund av ett riksdagsbeslut kommer personer födda 1957 att få betala upp till 3 000 kronor mer i skatt per månad än väntat. "Vi kommer inte släppa frågan" säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson, till Expressen.

  • – Man kan göra fel men i så fall måste man rätta till det och vi ser inga som helst tendenser till det, säger Eva Eriksson.

Enligt SPF Seniorernas beräkningar kommer personer födda 1957 att behöva betala upp till 2 995 kronor mer i skatt per månad, eller 35 940 kronor mer på ett år, jämfört med om reglerna för förhöjt grundavdrag inte hade ändrats.

– Man har tagit ett sådant här beslut med kort framförhållning utan att informera. Gör man så här stora förändringar i ett trygghetssystem måste ju staten ta ansvar för sina medborgare. Man kan göra fel men i så fall måste man rätta till det och vi ser inga som helst tendenser till det, säger Eva Eriksson, till Expressen.

Eva Eriksson är riktigt arg. Hon undrar om politikerna verkligen har förstått hur en hel årgång drabbas och kräver att 57:orna kompenseras.
– Vi kommer inte släppa den här frågan. Vi kan förstå att det kostar mycket att kompensera alla direkt men då får man göra upp en plan. Det kan inte vara riktigt i ett land där beslutsfattare ska skydda sina medborgare att bara strunta i detta.

Klicka här för att öppna Expressens artikel
(artikeln kan endast läsas i sin helhet av tidningens prenumeranter)

Klicka här för att läsa Seniorens artikel samt se tabell som visar 57:ornas skattesmäll

Klicka här för att öppna SPF Seniorernas samlingssida om den bortglömda årskullen 1957