Eva Eriksson i Expressen och Aftonbladet om vårbudgeten: Vi hade hoppats på mer!

På måndagen presenterades regeringens vårbudget. För landets pensionärer blev den en besvikelse. Budgeten ekar tom på åtgärder för att lindra smällen för hushåll som drabbats hårt av prisökningar. Kommuner och regioner får inga förstärkta statsbidrag och 57-ornas högre skatt kvarstår.

  • Eva Eriksson hade hoppats på ett besked om årskull 1957.

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson tycker att det är förvånande att vårbudgeten ”ekar tom” på åtgärder för att hjälpa både pensionärer och andra hushåll som drabbats hårt av prisökningar och sett sin livskvalitet dala.

– För vår del saknas åtgärder för att lindra prisökningarna. Där har vi tidigare föreslagit en tillfälligt avskaffad matmoms på basvaror, men det finns ingenting med om detta, säger Eva Eriksson till Aftonbladet.

Många 1957:or hade väntat sig någon form av besked från regeringen i vårbudgeten. Men det blev inget. Det handlar om många tusenlappar, och eftersom beslutet togs bara ett halvår innan det infördes hamnade många 57:or som redan planerat för sin pension i kläm.

– Trots att de av staten i alla avseenden anses vara pensionärer, beskattas de som om de fortfarande tillhör arbetsmarknaden. Det handlar om i genomsnitt 2 000 kronor i högre skatt, varje månad. Den orättvisa skatten för årskull 1957 måste avskaffas, och tydliga besked till de 110 000 drabbade krävs, säger Eva Eriksson till Expressen. 

Klicka här för att öppna Expressens artikel
Artikeln kan endast läsas i sin helhet av tidningens prenumeranter

Klicka här för att läsa mer om vårbudgeten på Senioren.se

Aftonbladets artikel finns än så länge enbart i den tryckta tidningen