SPF Seniorerna i Expressen om de ökade matpriserna

Kostnaderna för hushållen stiger för nionde månaden i rad. För ett pensionärspar har livsmedelskostnaderna blivit 1 100 kronor dyrare per månad sedan årets början, enligt SPF Seniorernas beräkning.

 • Ett litet hoppfullt tecken är att prisökningen på livsmedel verkar ha stabiliserat sig mellan juli och augusti säger Anna Eriksson, sakkunnig pensioner SPF Seniorerna.

SPF Seniorerna har räknat på hur mycket dyrare matkostnaderna har blivit för olika konsumenter sedan december 2021. För ett pensionärspar har den fiktiva matkassen för en månad (inklusive förbrukningsvaror och hygienartiklar), ökat i pris med nästan 16 procent.

– Det är en väsentlig ökning av livsmedelsutgifterna vi ser sedan årsskiftet. Den gräver tyvärr djupa hål i hushållens plånböcker, inte minst för ensamstående seniorer. Många pensionärer har redan sen tidigare tvingats vända på kronorna säger Anna Eriksson, sakkunnig pensioner SPF Seniorerna, till Expressen.

– Ett litet hoppfullt tecken kan trots allt skönjas i inflationssiffrorna eftersom prisökningen på livsmedel verkar ha stabiliserat sig mellan juli och augusti, påpekar Anna. Det finns varor som har ökat mycket i pris under den senaste perioden, men också några som faktiskt minskat.

Här är matvarorna som ökat mest i pris under perioden juli-augusti 2022:

 1. Apelsiner +33,79 procent
 2. Avocado +25,53
 3. Purjolök +10,02
 4. Gul lök +9,69
 5. Potatis +8,38

Här är matvarorna som minskat mest i pris under perioden juli-augusti 2022:

 1. Morötter –19,13 procent
 2. Blomkål –17,20
 3. Tomater –10,71
 4. Honungsmelon –7,72
 5. Bananer –6,83

Klicka här för att läsa Expressens artikel