SPF Seniorerna i Expressen om de skenande elpriserna i södra Sverige

En pensionär som bor i villa i elområde 4 kan enligt SPF Seniorernas senaste uträkningar vara tvungen att lägga nästan halva sin nettoinkomst på elräkningen. "Har du inga besparingar eller annat så kommer du inte att kunna betala elräkningen med de pensionerna" säger Anna Eriksson, sakkunnig pensioner SPF Seniorerna, till Expressen.

  • – Det kan inte vara rimligt att folk ska tvingas från sina hem på grund av elpriserna, tycker Anna Eriksson.

För ett år sedan var den genomsnittliga andelen som gick till el för en villaboende pensionär i elområde 4 ungefär 13 procent av inkomsten. Om man jämför med dagens elpriser innebär det en skillnad på över 4 000 kronor i månaden.

– Jag var tvungen att sälja villan och flytta in i lägenhet i stället, berättar Christer Lindeblad i Åstorp, för Expressen.

– Det har utvecklats till att bli väldigt stora summor man kan få lägga på elräkningen som pensionär, beroende på elavtal, uppvärmning och typ av bostad. Redan förra året larmade oroliga medlemmar om att de inte visste hur de skulle kunna betala sina elräkningar. Nu är det många tusenlappar högre elräkningar, säger Anna Eriksson till Expressen.

– Politikerna måste verkligen se till att det kommer ekonomisk lindring för de som får det tuffast. Det berör alla hushåll, även om pensionärer i genomsnitt har lägre inkomst och får det väldigt tufft i plånboken av elprisökningarna, menar Anna Eriksson och lyfter att regeringar runt hela Europa på olika sätt lindrar de kraftiga prisuppgångarna.

Så stor del av inkomsten efter skatt går till elräkningen i elområde 4:
(Uträkningen avser genomsnittet för en ensamstående pensionär i villa med förbrukning 20 000 kWh.)
Augusti 2021: 13,3 procent.
Augusti 2022: 43,5 procent.
Förändring i kronor, inklusive moms = 4 858 kronor
Alla beräkningar gäller rörligt elpris, elnätsavgiften är ej medtagen.
Källa: SPF Seniorerna, Vattenfall, SCB, Pensionsmyndigheten, Skatteverket.

SPF Seniorerna har även räknat på vad som återstår i kassan för en pensionär i lägenhet med en medianpension (14 359 kronor efter skatt skatt) sedan man dragit av månadskostnaderna på 14 240 kronor som tas upp i Konsumentverkets basbudget för 65-plussare. Kvar blir 119 kronor, men är man kvinna med en genomsnittligt lägre pension så har man gått back 2 111 kronor i slutet av månaden. Beviljas man bostadstillägg är det 1 089 kronor kvar.

– Då är det ändå en tajt budget utan något utrymme för till presenter till barnbarnen eller att ta en kaffe på stan, konstaterar Anna Eriksson.

Klicka här för att öppna Expressens artikel
(Artikeln kan endast läsas i sin helhet av tidningens prenumeranter)