SPF Seniorerna i Aftonbladet om att det lönar sig än mindre att ha arbetat

Aftonbladet skriver idag om att det saknas satsningar på pensionärer i budgeten. SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson lyfter också att det saknas åtgärder för att göra det lönsamt att ha arbetat ihop sin pension. Tvärtom kommer avståndet mellan de som jobbat lite eller inte alls och de som arbetat fullt att minska nästa år.

  • – Jag hade förväntat mig att man skulle peka på det här med respektavståndet, säger Eva Eriksson.

Sedan tidigare står det klart att den vanliga inkomstpensionen kommer att höjas med tre procent nästa år. Garantipensionen, den skattefinansierade bidragsdelen för dem med låg eller ingen inkomstbaserad pension följer inflation och höjs däremot med hela 8,3 procent.

Det här innebär att inkomstskillnaden mellan de som har jobbat ett långt yrkesliv och de som inte har jobbat alls, det så kallade respektavståndet, minskar ytterligare.

– Garantipensionerna får en dramatisk höjning, medan inkomstpensionen inte får det. Jag hade förväntat mig att man skulle peka på det här med respektavståndet, att den allmänna pensionen behöver ses över, nu när vi har haft ett antal höjningar av garantipensionen säger Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna, till Aftonbladet.

Nästa år höjs åldersgränsen för bland annat garantipension och bostadstillägg. Samtidigt höjs även åldersgränsen för det förhöjda grundavdraget till 66 år, men för detta saknas övergångsregler. Beslutet klubbades i riksdagen i somras och innebär att många personer födda 1957 kommer att få betala en betydligt högre skatt nästa år än de hade räknat med.

– Jag tycker att man på något sätt skulle ha kompenserat dem för den skatt som de får betala, eftersom det saknas övergångsregler för dem, framför Eva Eriksson till tidningen.

Aftonbladets artikel finns enbart i den tryckta upplagan

Klicka här för att läsa Seniorens artikel om saknade vallöften