Eva Eriksson i Expressen om prisökningarna på dagligvaror

Inflationen har nått upp till 6,4 procent – den högsta siffran på över 30 år. Som exempel har kaffepriset snabbt rusat med 30 procent. "När mer pengar behöver skjutas till vid veckohandlingen finns risken att andra delar i seniorernas liv blir lidande" säger Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna, till Expressen.

  • – Fortsätter priserna stiga måste man från politikens sida på något sätt tillfälligt sänka momsen på mat säger Eva Eriksson.

Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna, kommenterar den senaste tidens stora prisökningar:

– Det är ingen lyxkonsumtion som blivit dyrare, utan det är vanlig mat. Det blir ett stort avbräck i ekonomin. Det man oftast drar in på är inte sin hushållskassa, utan det blir på andra saker som har stor betydelse för livslust och glädje – att kanske kunna gå på teater eller bio, eller att köpa en födelsedagspresent till barnbarnet säger Eva.

Högre kostnader på nödvändigheter såsom mat riskerar därmed att isolera personer, vilket i sin tur kan leda till ensamhet och psykisk ohälsa, menar Eva. På lång sikt vill hon se ett uppdaterat pensionssystem som är bättre anpassat till kostnadsförändringar som stigande matpriser och hög inflation. Men i nuläget undrar hon om det inte är dags för en snabb lösning, likt den elpriskompensation som regeringen presenterade i januari, eller den tillfälliga sänkningen av drivmedelsskatten, som infördes 1 maj.

– Fortsätter priserna stiga måste man från politikens sida på något sätt tillfälligt sänka momsen på mat. Det är dags att man börjar fundera på det nu – inflationen ökar för varje dag som går, konstaterar Eva Eriksson.

Klicka här för att läsa Expressens artikel i sin helhet