Eva Eriksson kommenterar dagens besked om vårändringsbudgeten

Riksdagen har idag röstat igenom regeringens vårändringsbudget, och en höjning av garantipensionen. "Det gläder oss att samtalen och diskussionerna har resulterat i ett bättre förslag för Sveriges pensionärer, men vi går allt längre bort från ett inkomstrelaterat pensionssystem mot ett grundtrygghetssystem" säger Eva Eriksson.

  • Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna.

Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna, om dagens pensionsbesked:

– Vi välkomnar att riksdagen har beslutat om en förstärkning av garantipensionen, vilket medför att omkring var tredje pensionär får en högre inkomst. Det gläder oss att samtalen och diskussionerna har resulterat i ett bättre förslag för Sveriges pensionärer. Däremot kommer två av tre seniorer inte att se någon skillnad i plånboken, vi hade hellre sett breda förstärkningar av pensionen som når alla. 

– När enbart garantipensionen höjs utraderas skillnaden i pension efter skatt gentemot en medelpensionär som ofta arbetat ett långt liv. Det finns stora utmaningar för pensionssystemet. Vi går allt längre bort från ett inkomstrelaterat pensionssystem mot ett grundtrygghetssystem där alla får ungefär samma pension oavsett hur lite eller hur mycket man avsatt till sin pension. 

– Vi vill ha långsiktighet och trygga pensioner. Politiken måste i samverkan ta ansvar för den allmänna pensionens brister och reparera systemet, i stället för att som nu lappa-och-laga i olika delar av systemet. Vi vill också se ärlighet: om politiken vill ha ett grundtrygghetssystem ska de tydligt berätta det för väljarna och om politiken är nöjd med en allmän pension som motsvarar halva slutlönen både idag och i framtiden får de berätta det med.