SPF Seniorerna i Expressen om de stigande priserna

Priserna fortsätter att stiga. En av de stora posterna där prisökningarna märks mest, utöver el och drivmedel, är maten. Det är dags att politikerna överväger en tillfällig sänkning av momsen på mat säger Anna Eriksson, sakkunnig pensioner, till Expressen.

  • Situationen kräver åtgärder menar Anna Eriksson, sakkunnig pensioner, SPF Seniorerna.

För en ensamboende person kostade matinköpen i genomsnitt 3 500 kronor i månaden i december 2021. I juni kostade samma varor i stället 3 913 kronor – en ökning med 11,8 procent.

– Högre priser på vanliga varor i mataffären påverkar alla hushåll, särskilt de med små marginaler som ensamstående pensionärer. Personer med låga inkomster får också svårt att i dag välja bort annan konsumtion för att klara matutgifterna, som exempelvis nya kläder eller restaurangbesök – eftersom man valt bort sådant sedan länge säger Anna Eriksson, sakkunnig pensioner på SPF Seniorerna, till Expressen.

Och det tros inte stanna där. Flera experter spår en fortsatt hög inflation under hösten. Situationen kräver åtgärder, menar Anna Eriksson. I alla fall de delar man kan påverka.

– Det är dags att politikerna överväger en tillfällig sänkning av momsen på mat. Men man ska också komma ihåg att stigande energipriser också påverkar varorna i affären.

Klicka här för att se vår uträkning av kostnader för dagligvaror i ett ensamhushåll dec-juni

Klicka här för att öppna Expressens artikel
Artikeln kan endast läsas i sin helhet av tidningens prenumeranter