Helt oacceptabelt att det kan vara mer lönsamt att inte ha arbetat

En undersköterska som jobbat i 40 år kan få 1 400 kronor mindre i månaden än den som aldrig har arbetat. "Det här är fel. Någon jävla ordning får det ändå vara". Det utbrister SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson, i en kommentar till Aftonbladet.

Den senaste höjningen av garantipensionen och den kommande uppräkningen från årsskiftet innebär att den som aldrig har jobbat som mest kan få ut 16 483 kronor i månaden efter skatt. Det är 1 400 kronor mer än vad en undersköterska med en slutlön på 32 000 kronor kan se fram emot i pension efter 40 års arbete, enligt SPF Seniorernas nya beräkningar.

– Det är helt oacceptabelt, naturligtvis. Det ger ju en signal om att det inte lönar sig att jobba. Det här är något som vi har påtalat för regeringen gång på gång. När man går in och skruvar i systemet med upprepade höjda bidrag för en enda grupp så blir det helt fel i slutändan. Det säger sig självt, säger Eva Eriksson till Aftonbladet.

Även de som har haft en medelinkomst håller på att bli omsprungna. Med en slutlön på 37 000 kronor i månaden (vilket är snittlön i Sverige) får man nästa år bara 450 kronor mer än den som aldrig jobbat, enligt de nya beräkningarna.

Eva Eriksson menar att legitimiteten och trovärdigheten för systemet håller på att urholkas fullständigt och att det måste bli ett slut på att ”lappa och laga” i pensionssystemet. Hennes uppmaning till de ansvariga politikerna är att se över pensionssystemet långsiktigt.

Klicka här för att läsa mer och se SPF Seniorernas nya beräkningar

Aftonbladets artikel finns ännu enbart en den tryckta upplagan av tidningen.