Kvinnor – i dag slutar ni få pension. Det är dags för #pensionhelaåret

Om pensionsgapet mellan kvinnor och män räknas om till dagar på ett år slutar kvinnor att få pension i dag den 9 september, medan män fortsätter få pension hela året. Vi kräver ett rättvisare pensionssystem skriver Eva Eriksson i en debattartikel tillsammans med flera andra organisationer och politiska kvinnoförbund.

  • – Vi kräver ett rättvisare pensionssystem. Det är dags för pension hela året! Skriver Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna.

Vi kräver att politiker från höger till vänster tar ett gemensamt ansvar för att höja kvinnors pensioner och att sluta pensionsgapet. Det skriver Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna, i en debattartikel tillsammans med flera andra organisationer och politiska kvinnoförbund.

Kvinnors pensioner är alltså 31 procent lägre än mäns pensioner och Sverige har högst andel äldre kvinnor som lever i eller på gränsen till fattigdom i hela Norden. Pensionssystemet ger inte längre den ekonomiska trygghet som medborgarna förväntar sig.

Många kvinnor som arbetat ett helt yrkesliv har ändå så låga pensioner att de knappt skiljer sig från någon som inte arbetat alls. Grunden till de ojämställda pensionerna är att kvinnor, trots högre utbildning, fortfarande i genomsnitt tjänar betydligt mindre än män. Det beror till stor del på att kvinnodominerade yrken värderas lägre än andra och att kvinnor fortfarande tar större ansvar än män för det obetalda arbetet.

Det är dags för #pensionhelaåret

Klicka här för att läsa hela debattartikeln
(Debattartikeln går att läsa i flera tidningar, länken ovan leder till Aftonbladets debattsida).
Klicka här för att skriva under uppropets namninsamling för "pension hela året"