Inte lika dyrt längre att flytta för seniorer

Det blir ofta dyrare för en pensionär att flytta till en hyresrätt än att flytta till en bostadsrätt eller bo kvar i sin villa. Det säger Fredrik von Platen, sakkunnig bostäder SPF Seniorerna, till Expressen.

  • – Tidigare brukade man säga att när man sålde sitt hus och köpte en bostadsrätt så blev det hälften så stort och dubbelt så dyrt. Nu kan man säga att det blir hälften så stort, men inte dyrare, säger Fredrik von Platen till Expressen.

– Det är ekonomiskt dumt att sälja sin villa och flytta till en hyresrätt, då får man mycket höga boendekostnader, förklarar Fredrik von Platen. Förmögenhet från villaförsäljningen gör också att man inte kan få bostadstillägg.

– Tidigare brukade man säga att när man sålde sitt hus och köpte en bostadsrätt så blev det hälften så stort och dubbelt så dyrt. Nu kan man säga att det blir hälften så stort, men inte dyrare, säger Fredrik. Sedan årsskiftet behöver du inte längre betala ränteavgift till staten på reavinsten när du säljer din villa, köper en bostadsrätt och skjuter på att betala vinstkatten. Något som gör att du inte behöver låna så mycket.

– Det är viktigt att seniorer inser att deras villa är en guldgruva. Det är inte så skrämmande att flytta som många tror. Som senior måste man räkna igenom hela transaktionen. Man kanske inte behöver låna så mycket som man tror, säger Fredrik.

Länk till Expressens artikel
(Artikeln är låst för icke prenumeranter)
Klicka här för att läsa tidningen Seniorens artikel om hur äldre husägare får råd att flytta