SPF Seniorerna i Expressen om hur M:s, KD:s och SD:s budgetförslag påverkar ekonomin för pensionärer

Det blev budgeten från M, KD och SD som röstades igenom. Oppositionens budgetförslag innebär dock inte några stora förändringar för pensionärer, men det finns några avvikande förslag.

Både regeringen och oppostionen vill höja bostadstillägget samt taket i bostadstillägget. Skillnaderna i oppositonens budget handlar framförallt om att man vill sänka skatten genom ett höjt grundavdrag för personer över 65 år. Oppostionens förslag handlar också om ett jobbskatteavdrag i stället för skattereduktion för de som förvärvsarbetar.

Enligt regeringens egna beräkningar skulle en pensionär med 13 000 kronor i månaden få 86 kronor mer i plånboken med deras förslag. Med M:s, KD:s och SD:s budgetförslag blir ökningen 150 kronor.

– Det är en lite, med betoning på lite, större skattelättnad för pensionärer men om skattelättnaden för löntagare blir större är det problematiskt säger Anna Eriksson, sakkunnig pensioner på SPF Seniorerna, till Expressen.

– I övrigt tycker vi som vanligt att i stället för att lappa och laga med skattesystem bör de ta ett helhetsgrepp på pensionssystemet, betonar Anna Eriksson.

Klicka här för att läsa Seniorens artikel om oppositionens budgetförslag

Klicka här för att komma till Expressens artikel
(artikeln i sin helhet kan endast läsas av prenumeranter)