SPF Seniorerna i Expressen om hur du får ut mest av din tjänstepension

Det är viktigt att vara medveten om hur tjänstepensionen påverkas beroende på hur du väljer att ta ut den. "Ett kortvarigt uttag av hela din tjänstepension kan innebära att du hamnar på gränsen till det som är risken för fattigdom", säger Anna Eriksson, sakkunnig pensioner SPF Seniorerna, till Expressen.

  • Anna Eriksson, sakkunnig pensioner hos SPF Seniorerna.

– Det kan vara väldigt lockande att ta ut pengarna under kort tid för att kunna göra saker när du är som piggast, men då underskattar du nog hur viktig tjänstepensionen är, säger Anna Eriksson till Expressen. Om du i stället väljer att arbeta ett år längre, till 66-årsålder, och tar ut all din tjänstepension livslångt, så får du år 2021 ut drygt 5000 kronor mer i månaden än om du hade tagit ut hela tjänstepensionen de första tio åren. 

– Du vet aldrig hur länge du lever, men att ta ut tjänstepensionen jämnt livslångt är det bästa alternativet eftersom du annars riskerar att få en väldigt låg pension. Men om du har tjänstepension från olika ställen, kan en variant vara att ta ut den mindre delen på kort tid, men se till att den stora delen räcker hela livet, tipsar Anna.

Enligt SPF Seniorernas sammanställning får du som är medelinkomsttagare och går i pension vid 65-års ålder drygt 3000 kronor mindre/månad om du tar ut all tjänstepension de första tio pensionsåren, jämfört med en person som valt att göra ett livslångt uttag. 
Klicka här för att öppna vår rapport "Uttag av tjänstepension"

Klicka här för att läsa nyheten i Expressen
(Artikeln är låst, endast ingressen kan läsas av icke prenumeranter)