SPF Seniorerna i Expressen om inkomstkravet som kan stänga ute pensionärer från bostadsmarknaden

Allmännyttans utformning av inkomstkravet för hyresrätter gör att många pensionärer stängs ute från bostadsmarknaden, menar Anna Eriksson, sakkunnig pensioner SPF Seniorerna.

  • – Särskilt allmännyttan har ett samhällsansvar att se till så det finns bostäder med rimliga hyror för pensionärer, säger Anna Eriksson till Expressen.

Expressen skriver om pensionären Ylva som valde att ta ut hela sin tjänstepensionen på fem år. Nu när den är slut måste hon leva på den låga allmänna pensionen vilket gör att hennes nuvarande hyra blir för hög. Men att byta till en billigare bostad går inte heller. Enligt hyresbolagen är hennes pension för låg. Allmännyttan kräver att hon ska ha 5000 kronor netto kvar på sin inkomst när hyran är betald. Med facit i hand ångrar Ylva att hon tagit ut hela sin tjänstepension

– Vanliga pensionärer med låg eller medelpension kan inte stängas ute från bostadsmarknaden på detta sätt. Särskilt allmännyttan har här ett samhällsansvar att se till så det finns bostäder med rimliga hyror för pensionärer, säger Anna Eriksson till Expressen.

Anna menar också att allmännyttan bör ta hänsyn till att pension, om än en låg sådan, är en stabil inkomst. Och eventuella besparingar bör utgöra ett plus i kanten.

Expressens artikel är låst för icke prenumeranter
Klicka här för att se Expressens artikel