Anna Eriksson i Expressen om förändringarna i pensionärers ekonomi 2021

Höjd pension, sänkt skatt på pension och det omdiskuterade pensionstillägget ska förbättra ekonomin för landets pensionärer 2021. Anna Eriksson, pensionsexpert hos SPF Seniorerna, kommenterar åtgärderna i Expressen.

  • Anna Eriksson, sakkunnig pensioner hos SPF Seniorerna.

– Gruppen med medelhög och hög pension gynnas mest i plånboken. I stort sett alla pensionärer får en modest ökning av inkomsten före skatt på 0,5-0,6 procent säger Anna Eriksson.

I september väntas det nya inkomstpensionstillägget börja utbetalas och omkring hälften av pensionärerna får ta del av det.
– Här kommer summan före skatt att vara som mest 600 kronor och som minst 25 kronor. De som får en mindre summa och den stora grupp som får inget alls kan nog känna viss besvikelse. Detta tillägg är ingen hållbar lösning för att komma tillrätta med de allt svagare pensionerna, menar Anna.

Anna Eriksson, hoppas nu på en bredare översyn av pensionssystemet under 2021. – Systemet skapar tyvärr mer otrygghet ekonomiskt än trygghet, det ger för låga pensioner idag och imorgon. Drivkrafterna för att arbeta ihop sin pension är svaga, säger Anna.

Klicka här för att läsa om det nya inkomstpensionstillägget

Klicka här för att läsa om förändringarna i pensionen 2021

Klicka här för att läsa Expressens artikel
(obs att artikeln är låst för icke prenumeranter)

Publicerades: 07 januari 2021 Uppdaterades: 07 januari 2021