Eva Eriksson i Aftonbladet om att många år i jobbet inte alls lönar sig

Tanken med pensionssystemet var att livsinkomsten skulle avgöra pensionens storlek. Men det stämmer inte längre. Det har större betydelse NÄR man tar ut sin pension förklarar Eva Eriksson för Aftonbladet, och understryker att politikerna borde vara tydligare med detta.

  • – I dagsläget måste man jobba heltid till 68 för att få en pension som systemet ursprungligen skulle ge vid 65, förklarar Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna.

– I debatten låter det fortfarande som att det är lugnt att gå vid 65 bara man jobbar och har tjänstepension. Men så är det inte längre, säger Eva Eriksson. Varje år gör stor skillnad.

– Politiken borde ha tydliggjort att om man inte arbetar högre upp i ålder än tidigare generationer så sänks pensionen automatiskt, samt klargöra vad det får för konsekvenser, menar Eva Eriksson.

För undersköterskor, vårdbiträden, byggarbetare och andra med fysiskt tunga jobb som inte orkar jobba högt upp i åren slår detta extra hårt.
Kommunals ordförande Tobias Baudin menar därför att man måste införa någon form av förtida pension för dem som har tuffa yrken så att de inte behöver ta ut från pensionssystemet förrän de kommer upp i 68 eller 69.

Räkneexempel:
Om en person född 1955 med 33 000 kronor i lön går i pension vid 65 års ålder efter 38 års arbete blir pensionen lägre än en jämnårig person med exakt samma lön som går i pension vid 68 efter bara 30 års arbete.

Klicka här för att läsa mer samt se tabell med räkneexempel