SPF Seniorerna i Expressen om den ökade risken att bli "fattigpensionär"

Risken att behöva leva som fattig i Sverige efter pensionen ökar. Risken är störst för kvinnor. Men en stor ökning ses även bland männen. Sveriges siffror är sämst i Norden. Det här är ett underbetyg till pensionssystemet säger Anna Eriksson, sakkunnig för pensioner på SPF Seniorerna.

  • Eva Eriksson, förbundsordförande i SPF Seniorerna, vill att politikerna ska se över pensionssystemet, så att färre pensionärer riskerar fattigdom.

Nya siffror från Eurostat visar att Sverige har den högsta andelen pensionärer som riskerar att behöva leva som fattiga i Norden. Ungefär 316 000 svenska pensionärer riskerar fattigdom, och risken ökar.

– Det är ett underbetyg till pensionssystemet, att trots att den här yngre generationen kvinnor arbetat mer än tidigare generationer så syns ändå en ökning säger Anna Eriksson, sakkunnig för pensioner på SPF Seniorerna, till Expressen.

– Vi behöver se över pensionssystemet. Bara det att vi har sämre siffror än grannländerna är alarmerande. Inte kan det vara så att ett välfärdsland som Sverige ska acceptera att vi har en grupp människor som är fattiga som har jobbat ett helt arbetsliv, säger Eva Eriksson, ordförande i SPF Seniorerna.

Andel personer över 65 som löper risk för fattigdom:
År 2020
Sverige: 15,3 %
Danmark: 10,9 %
Finland: 13,9 %
Norge: -
Hela EU: -
(siffrorna för Norge och hela EU är inte färdiga för 2020)

År 2019
Sverige: 15,2 %
Danmark: 9,0 %
Finland: 14,4 %
Norge: 8,1 %
Hela EU: 16,5 %
I Sverige är inkomstgränsen (2020) för att löpa risk för fattigdom cirka 13 078 kr/månad efter skatt.

Här hittar du Expressens artikel
Obs. Artikeln är låst för icke prenumeranter.