Kommunstyrelsens ordförande undrar hur vi har det i Corona-tider

I slutet av april nåddes ordförandena i SPF-föreningarna i Lunds kommun av ett mail från kommunstyrelsens ordförande, Philip Sandberg. Han ville höra hur mottagarna av mailet och deras medlemmar har det i dessa tider? Han undrade om föreningen påverkats av coronapandemin? Philip Sandberg undrade även om det är någonting han ska tänka på i sin roll som beslutsfattare när det gäller oss äldre?

Årsmötesdeltagarna fascinerades av berättelsen om Justitias pionjärer

Efter SPF Lund Östers årsmöte 2020 berättade rättshistorikern Elsa Trolle Önnerfors om "Justitias pionjärer", d v s hur det gick till när kvinnor fick lov att börja studera juridik och vilka som var först inom några juridiska yrken. Elsa Trolle Önnerfors är docent i rättshistoria vid Lunds universitet och har kartlagt de första kvinnliga juristernas utbildningsgång och karriärer.

Alla handlingar till årsmötet samt protokollet nu på hemsidan

Årsmötet 2020 ägde rum den 25 februari 2020 på Träffpunkt Linero. Alla handlingar finns nu tillgängliga här på SPF Lunds Östers hemsida.

Spännande rundtur i framtidens Lund

Lund går en spännande framtid tillmötes. Inte minst när det gäller byggnation. Det fick ett 60-tal medlemmar i SPF Lund Öster höra mycket om under en tretimmars rundresa med buss i kommunens centrala delar. Inspirerande och entusiastisk guide var byggnadsnämndens 2:e vice ordförande, Björn Abelson.

Ida Jönsson i Lund - största säljaren av Katjas of Swedens kläder i Skandinavien

Ett 30-tal medlemmar i SPF Lund Öster fick en fin eftermiddag på Katja of Sweden-utställningen på Kulturen den 22 januari. Deltagarna lärde sig mycket om denna internationellt framgångsrika designer och hennes anknytning till Kulturen i Lund. Ur lokalpatriotisk synvinkel även intressant att Ida Jönsson, en fin modeaffär nära Stortorget, var den största säljaren av Katjas kläder i Skandinavien.

Passa på att umgås och träffas utomhus

Många av Sveriges seniorer har hållit sig hemma och isolerade i månader. SPF Seniorerna välkomnar därför att Folkhälsomyndigheten nu varit tydliga med att äldre kan utöka sina sociala kontakter så länge som det sker utomhus och avstånd hålls. Allt är inte låst och stängt, det är viktigt att göra det man kan.

Riktlinjerna för 70-plussare ändras inte

Folkhälsomyndighetens rekommendationer till 70-plussare ligger kvar, meddelade socialminister Lena Hallengren på en pressträff på tisdagseftermiddagen.

Eva Eriksson: Håll ut, håll ihop - tillsammans klarar vi det här

Förbundsordförande Eva Eriksson önskar i ett brev alla medlemmar en, trots omständigheterna, fin Kristi Himmelfärdshelg: Fortsätt att bry er om varandra ute i föreningarna, vi tar oss igenom denna kris tillsammans.

Thony Björk svarar på frågor om vaccin och läkemedel mot corona

Nu är det många som går och väntar på ett vaccin och ett fungerande läkemedel mot corona. Varför tar det så lång tid? Och finns det redan nu något läkemedel som har bevisad effekt? SPF Seniorernas sakkunnige i läkemedelsfrågor Thony Björk svarar på vanliga frågor.

Tillsammans mot ensamhet – Inbjudan till webbseminarium 28 maj

Välkommen att delta på ett nytt webbseminarium om hur vi tillsammans kan motverka ofrivillig ensamhet. Ämnet är så aktuellt och viktigt så vi hoppas att även du som inte är engagerade i projektet är med och tittar på webbsändningen.

”Nu kommer fler att vilja flytta”

Uppskovsräntan slopas från årsskiftet. På tiden, menar SPF Seniorernas sakkunnige i bostadsfrågor Fredrik von Platen.

Fler döda i äldreboenden

Andelen 70+ som dött i covid-19 och som bott på äldreboenden ökar. Det visar Socialstyrelsens senaste siffror.

"Det är inte de anhöriga som dragit in smittan"

Framgångsfaktorer som bra rutiner, öppenhet och särskilda avdelningar för smittade kan göra besöksförbundet överflödigt skriver Demensförbundets ordförande.

Baka i långpanna

Långpannan ger kakor åt många. Ställ en påse hos grannen eller spara i frysen till vi kan ses på riktigt. Snart, hoppas vi!

Gå till nyhetsarkivet

Annonser

Aktuella kampanjer från vårt förbund