2018-10-18 Eva Mebius
"Från döda stenstoder till levande pingviner"
Vid månadsmöte 18 oktober fick 60-talet besökande lyssna på medlemmen Eva Mebius som till bilder berättade om sin resa till Påskön och Antarktis i föredraget "Från döda stenstoder till levande pingviner".
Eva beskrev en fantastisk resa med fyra dagar på Påskön och en spännande kryssning och vistelse i Antarktis totalt 1 månad.
Påskön, Rapa Nui på det egna språket, tillhör Chile, har egen flagga och är stort som Tjörn. Ön upptäcktes på påskdagen 1722 (där av namnet) och finns på Unescos världsarvslista. Både James Cook (1700-talet) och Thor Heyerdahl (1950-talet) har besökt ön. Man tror att ön varit en ceremoniell plats där stenstoderna spelat roll. Befolkningen var då indelad i ett antal klaner som stred mot varandra. Detta och sjukdomar gjorde att befolkningen minskade.
Idag bor drygt 7000 på ön varav hälften ursprungsbefolkning. Befolkningen är kristna sedan missionärerna kom på 1860-talet. De är duktig att snida i trä.
I huvudsak lever de på frukt och grönsaker. Det finns gott om vildhästar. Nu för tiden får turister inte stanna på ön mer än 3 månader. Påsköns berömda stenstoder hittades liggande, ett 50-tal har rests upp med ansiktet inåt land – troligen som för att skydda landet och människorna. Stenstoderna är 3,5 – 7 m höga och mycket tunga, kan väga upp till 20 ton.
Efter sexton dagar ombord på Hurtigrutten anlände Eva till Antarktis.
Kontinenten är nästan dubbelt så stor som Australien och 98 % är täckt av is med hög täthet. Det finns ingen bofast befolkning. Där finns ett 80-tal forskningsstationer från 26 länder varav två svenska Wasa och Svea. Det får endast vara 100 personer i land vid varje tillfälle. Det finns 4 sorters pingviner, åsne- hakrems, adeli- och kejsarpingviner. Honan och hanen hjälps åt att ruva och mata sina ungar – men bara de egna. Pingvinerna lever framför allt av fisk och krill. Kejsarpingvinen, den största arten, var på annat ställe så den gick inte att se.
Resan tillbaka till Sydamerika var stormig, men Eva klarade sig med hjälp av sjösjukeplåster så hon kunde njuta av den goda maten ombord på fartyget. Stort tack till Eva som tog oss med på en intressant och annorlunda upplevelse.
Text: Gunnel Lundin
Foto: Olof Lundin