Studiebesök på vårdmuseet 16 mars

Den 16 mars fick 26 medlemmar från vår förening ta del av sjukvårdens framväxt i Västmanland från 1700-talets slut genom ett besök på vårdmuseet. Fler bilder finns under "Bildgalleri" - vårdmuseum

  • Samling utanför entrén till vårdmuseet
  • Tandläkarstol som är föregångare till de som finns hos tandläkare idag
  • Eva Mebius berättar om apoteksverksamheten
  • ...och lite fika efter rundvandringen
  • Samling utanför entrén till vårdmuseet
  • Tandläkarstol som är föregångare till de som finns hos tandläkare idag
  • Eva Mebius berättar om apoteksverksamheten
  • ...och lite fika efter rundvandringen

Första lasarettet byggdes 1779, ett litet mörkt utrymme med elva sängar där en fältskär med hjälp av en gumma tog hand om patienterna. Lungsot, TBC och veneriska sjukdomar var de vanligaste. Här visades exempelvis bäcken, spottkoppar och sträckredskap. Sjukvården var från början privat och patienterna betalade själva. Det fanns dock några frisängar för mindre bemedlade. Landstingen skapades på 1860-talet. Det byggdes flera sjukhus i länet, först ut var Norberg, Sala och Köping.

Vi fick ta del av Pila-Brittas arbete som barnmorska vid hemförlossningar. Hon förlöste 7300 barn under sitt yrkesliv. Här fanns också tidiga exemplar av kuvöser, som är en fransk uppfinning. Det var vanligt att man döpte barnen redan på BB. Detta gällde inte bara nöddop.

Vi såg även en operationssal från förr med instrument och gårdagens narkos. Det fanns också ett exemplar av Engströms respirator som konstruerats av Carl Gustav Engström då man i början av 1950-talet väntade en stor polioepidemi. Denna modell användes ända fram till 1970-talet.

Västerås första apotek startade i mitten av 1600-talet av en tysk apotekare. Det fick namnet Bävern och låg vid Bondtorget. Senare öppnades Hjorten. Apotekarens arbete var ett hantverk då man blandade salvor, pulver och trillade piller oftast med utgångspunkt från örter av skilda slag. Arbetet krävde stor noggrannhet så att alla blandningar och piller innehöll rätt dosering av de enskilda ingredienserna.

De första tandläkarmottagningarna startade i Frankrike. I slutet på 1800-talet startade tandläkarutbildning i Sverige. Tidigare hade man ju gått till smeden för att få den onda tanden utdragen. Nu började man laga tänderna då man funnit material att fylla hålen med – bivax, tenn, amalgam etc. Man hade även utvecklat proteser av naturgummi som fästes på skenor. 1946-47 blev det allmän folktandvård i Sverige.
Våra duktiga guider, fd apotekare och sjuksköterskor med olika inriktning, lotsade oss genom museets salar. Två av dem Eva Mebius och Ing-Britt Ohlsson är medlemmar i Hamre. Stort tack till samtliga och dessutom ett tack till Åke Boman, Stig Ekström m fl som varit förutseende och sett till att så mycket medicinsk historia kunnat bevaras.

Text: Gunnel Lundin
Foto: Gunnel Lundin och Ulla Elfvendahl