Berlin 1 - 4 maj 20118

Uppdaterades: 30 maj 2018

SPF-resa från Arboga och Kungsör

Trots den mycket tidiga avresetiden var det idel glada miner bland de spf-are från Arboga och Kungsör som steg på bussen för avfärd mot Berlin. Regnvädret under hela resa gav oss ro för sömn och vila.

Sen kväll anlände vi till hotellet som låg centralt på Alexanderplatz nära bussar, tunnelbana, restauranger och fik. Där serverades vi en lätt måltid och för de flesta var det sedan sängen som lockade.

Vi möttes dagen därpå av Boel som gav oss en tretimmars guidning genom centrala Berlin. Vi var inte ensamma bussresenärer denna morgon och därför var det svårt för chauffören att hitta parkeringsplatser men från bussen såg vi alla "ska-ses". Några stopp kunde vi göra bl a vid Checkpoint Charlie och Brandenburger Tor.

I många städer och länder reser vi in i antiken, medeltiden eller senare. Men här, här är historien till stor del vår egen tid och det känns förunderligt att se delar av muren, att se stenarna i marken som visar muren, att se förintelsemomumentet, att promenera runt i vår egen samtid, att minnas nyhetsinslag och rubrikerna och att nu se förändringen.

Vi fick eftermiddagen på egen hand och de som så önskade släpptes av vid Kurfurstendamm där flera av oss tog chansen att äta färsk sparris till lunch på varuhuset KaDeWes högsta plan med utsikt över staden.

Vi samlades åter på hotellet för gemensam middag. Den varma kvällen lockade därefter till kvällspromenad och kanske en öl på någon av barerna runt omkring.

Torsdagen var helt fri för upptäckter på egen hand och alla tog tillfället i akt att göra det de själva önskade av vistelsen. Båtfärder lockade många, både de på 1 timma och den längre på 3,5. Likaså museibesök, hiss upp i det höga tv-tornet, promenader, öl och fika i solskenet.

Granne med hotellet finns ett riktigt bompa-bompaställe och det lockade givetvis.

Tidig avresan även på fredagen. Innan första färjeturen hann vi med att gränshandla och p g a den tidiga timmen var vi nästan ensamma i den affären så det gick fort att plocka åt sig de eftertraktade varorna.

Solen sken under alla dagar och vi njöt av den och värmen.

Under hela resan hade vi två fantastiska chaufförer, Morgan och Peter, som gav oss trygghet med säker körning och service på alla sätt och vis. Och som dessutom var mycket trevliga

Att vi sedan var en mycket, mycket trevlig grupp gjorde hela resa till en härlig upplevelse

Publicerades: 14 maj 2018 Uppdaterades: 30 maj 2018