Rapport månadsträff Feb. 2018

Inblick i Ö-viks industri och flyghistoria.

Månadsmötet för SPF-Seniorerna Nolaskogs den 6/2 blev den historiska inblick vi hade önskat oss. Dagens program bestod av att de rutinerade "tidningsrävarna" Jerry Erixon och Lasse Nordström berättade kring sin bok Industribyggarna.
Jerry berättade inledningsvis om bokens tillkomst där trion Olle Boman, Jerry och Lasse lade upp riktlinjerna för sin idé att presentera ett stycke Örnsköldsviks Industrihistoria. Huvudsaklig författare är tidigare chefred. Lasse Nordström och det hela är ett samarbete med Örnsköldsviks Industrigrupp. Ett 30-tal olika företag med Nolaskogsanda får läsaren stifta bekantskap med.
Lasse gjorde en magnifik presentation av utvalda delar ur boken. Han koncentrerade sig på MoDo och Hägglunds och hade många trevliga anekdoter kring deras etablering och kända personligheter. Vidare vidrörde han bl.a. Fjällräven och Järven AB. Kännetecknande för samtliga företagare är den omtalade Nolaskogsandan där ordet åstadkommation regerar. Inget är omöjligt, det kan bara ta lite tid var Lasse Nordströms avslutande citat av den gode Gösta Hägglund. Stort tack för en härlig historielektion!
Den trevliga samvaron fortsatte med att vår egen Lilean Byström läste några uppskattade dikter med tänkvärda ord att smälta under det goda fikat och Ingegerd Perssons lotteriförsäljning.
Efter kaffet intog så Alf Johansson scenen med ord och bilder. Alf representerar Örnsköldsviks Flygveteraner som just avslutat en utställning om Örnsköldsviks Flyghistoria. Alf visade många intressanta bilder och även här kom Hägglunds med i bilden då de tillverkade flygplan. Alf berättade om och många kända profiler som segelflygande världsmästaren Billy Nilsson och "fixaren" Kalle Elfving med sitt amfibieplan. Linjeflygs etablering var ett viktigt skede i vår flyghistoria och till våren kommer SAS tillbaka. En sak är säker - pionjärerna var modiga och tappra entusiaster! Tack Alf för Din fina flyglektion.
Nästa träff blir vid årsmötet den 13/2.
/Hans Nordin