201221 Ordförandes julbrev

Hej alla i Freja!

Förra årets julbrev innehöll som vanligt lite om vad som hänt under året och hur Frejas verksamhet ångade på. Vi hade stora planer inför år 2020. Vi skulle fira 30-årsjubileum, genomföra en stor Sångfest med körvänner från våra grannländer, resa in- och utrikes, soppluncher, studiecirklar osv, aktiviteterna skulle flöda och växa, kort sagt det skulle som vanligt bli ett år fylld av verksamhet.

Så bryter en influensaepidemi ut på andra sidan av jorden, en influensa som snart får beteckningen pandemi och som snabbt skulle komma att påverka världen på ett sätt som ingen i sin vildaste fantasi skulle ha kunnat förutspå.

Denna händelse förflyttad till vår verklighet innebar att i mitten av mars stängde Freja ner i princip all verksamhet och med några undantag så har den legat nere sedan dess. Den ljusning som skymtade i början på hösten vände snabbt till mörker igen. Idag har vi ingen prognos på när vi kommer att starta upp den igen, vi bara vet att en dag så kommer vi att göra det.

För en förening som Freja så är detta på många sätt förödande och jag kan bara med sorg beklaga att vi inte har kunnat genomföra allt som varit planerat.

Vi har alla på olika sätt anpassat oss till denna verklighet, för vissa har det gått lättare för andra har det varit svårare. Pandemins egenskaper innebär ju också tyvärr att de som har det tyngst och behöver mest stöd också är de som är svårast att hjälpa då de flesta av oss som ska stötta tillhör riskgruppen.

Centralt har SPF under året i skuggan av pandemin oförtrutet och med varierande framgång arbetat för att bevaka seniorernas frågor gentemot våra politiker och berörda myndigheter. Vi har alla olika syn på hur framgångsrikt de styrande hanterar våra frågor och i år då särskilt frågor kopplade till pandemin.

Min egen personliga uppfattning är att åter igen har de mest sårbara i vårt samhälle kommit i kläm. Jag inser att de allra flesta har gjort och gör sitt allra yttersta för att det inte ska bli så men många av de samhällssystem vi skapat är inte byggda för att snabbt kunna ändras när stora oförutsedda händelser inträffar.

Ja det blev en dyster början på ett julbrev. Finns det då inget positivt som hänt under året i och kring vår förening? Självklart finns det sådant. Efter den första uppståndelsen och det börjat lugna ner sig lite kom viss verksamhet igång.

Musikquizen med Ulrika och Thomas fortsatte som vanligt men via nätet och de kör sista gången nu den 18 december. Med beaktande av de regler och rekommendationer som satts upp startade boule, bowling och pingis. Även en golftävling genomfördes. Några studiecirklar som pausat under våren kom igång igen. Två uppskattade grillträffar med frågeslinga och underhållning genomfördes på Södra Berget. Så sent som för en vecka sedan sände vi en digital modevisning på nätet.

Vid styrelsemötet i början av november var läget fortfarande hoppfullt och en mängd aktiviteter planerades inför julen. Optimismen flödade under en kort tid och vi trodde att vi kanske skulle kunna ha våra julaktiviteter fast på lite annat sätt. Adventsträff i kyrkan, körsång, lucia-kaffe, en jultallrik mm. Denna optimism slocknade dock snabbt då pandemin åter igen tog fart.

Rådande situation har gjort att en hel del tid har ägnats åt att fundera på olika sätt att nyttja modern teknik i vår verksamhet, en utmaning i sig i vår förening med ca 1800 medlemmar.Telefon- och videomöten har ökat och planer finns att försöka utöka utbudet av digital information. Detta kan dock bara nyttjas av de som har tillgång till modern teknik och som jag nämnde tidigare så i en stor åldersmässigt spridd förening som vår är det många som inte har det. Det är också så att ingen teknik kan ersätta det personliga sociala mötet som vi oftast eftersträvar.

Nästan ett år då många av våra aktiviteter legat nere, vad gör styrelsen, vad gör alla våra funktionärer? Ja jag är den första att erkänna att detta år inte varit likt något annat jag upplevt i Freja. Normalt för oss som är aktiva förtroendevalda så är det någon form av aktivitet varje vecka. För vissa fler, för andra färre. Under året som gått så har möten mm varit få, oftast har kontakter mm skett via telefon, video eller via möten utomhus.

Jag kan dock försäkra er om att i vår förening pågår en löpande planering inom alla verksamheter. Så när detta elände släpper så kommer det att flöda ut en ström av aktiviteter. Så funderar ni på om det är värt 250:- att förnya medlemskapet i Freja, misströsta inte, vi är förberedda när det släpper.

Verksamheten har minskat men jag vill ändå återigen lyfta fram alla våra funktionärer i Freja som hela tiden trots denna pandemi oförtrutet gnetar på i kulisserna. Fulla av idéer och frågor. "Kan vi hitta på något nytt? Kan vi hjälpa till med något? Säg bara till vad vi ska göra?"? Ni är alla guld värda!

Vad händer då 2021? Ja om vi ska vara realistiska så tror vi inte att så mycket händer under vintern, vår förhoppning är att under våren när vaccinerandet mm tagit fart så kommer verksamheten att så sakteliga återgå till det normala. Kanske kan vi under senvåren börja komma igång med vissa av våra aktiviteter för att sedan under sommaren börja ladda inför hösten.

Tänk om vi kunde få öppna upp hösten i september 2021 med ett hejdundrande månadsmöte i Spegelsalen och säga farväl till pandemin tillsammans med Klas Norberg och Jacke Sjödin. Jag håller tummarna!

Men fram till dess, ge inte upp, håll ut, håll avstånd, tvätta händerna och allt det andra som vi dagligen matas med. Tänk också på att om du själv inte är särskilt orolig så kanske andra är det. Visa hänsyn och respekt för detta.

Avslutningsvis så noterar jag också att ofta när det är dystert så är det de små som får oss gamlingar att skratta och känna att livet ändå har mycket gott att ge. En bekant berättade följande lilla historia för mig för en tid sedan. Ett av hans barnbarn kröp upp i hans knä och frågade om han ville höra sagan om Snövit och de sex dvärgarna. Då han lite försiktigt påpekade att dvärgarna var sju stycken säger 5-åringen glatt: "nej morfar, de är bara sex för Prosit sitter i karantän"!

Så alla vänner i Freja, alla har ni utifrån de förutsättningar som råder organiserat ert helgfirande och oavsett hur, var och när ni har ert jul- och nyårsfirande vill jag och styrelsen önska er en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År, vi ses och hörs på det nya året.

Björn