Referat Våffelkalas 2025

Vår-fru-dagen blir som bekant våffeldagen på svenska och det betyder traditionsenligt våffelkalas på Clevegården.
Läs ett referat under bildspelet.

 

Tisdagen den 25/3 2025 var det dags för årets våffelkalas på Clevegården. Som vanligt var det välbesökt och kalaset var fullbokat innan anmälningstiden gick ut dvs ca 30 personer.

I entrén satt vår kassör Gun och tog emot alla som kom och i köket jobbades det för full med att grädda våfflor, vispa grädde, lägga på sylt och brygga kaffe och i samlingsrummet gjorde vi vad vi kunde för att äta upp de goda och frasiga våfflorna som sköljdes ner med en skvätt kaffe.

Inget våffelkalas utan att Lena Lindsäth berättade lite om våffelätandets historia. Hon sade bland annat att namnet Våffeldagen eller Jungfru Marie Bebådelsedag, som ju denna dag kallades förr i tiden, har sitt ursprung i den katolska traditionen av Marie bebådelsedag och det svenska namnet Våffledagen är en förvrängning av ”Vårfrudagen” (Frälsarens moders dag), och säger man ”vårfru” slarvigt, blir det ”vaffer” och då låter det nästan som tyskans ”vaffel” och så blev det våffel(dagen) och att våffelätandet har sitt ursprung i medeltiden, men man har bakat våfflor mycket längre tillbaka i tiden. Det sägs att våfflorna ursprungligen härstammar från en gammal europeisk tradition att baka olika typer av deg över öppen eld.

 

Ett stort tack rese- och studiekommittén som ordnade kalaset

 Lars och Maggan fotograferade!.