Referat Vårsupén 2018

Uppdaterades: 09 april 2019

Vårsupé 2018

Spf-Seniorerna Ransäter Munkfors aprilmöte inleddes med information av ordföranden Uno Ahlström. Han rapporterade kort från distriktets stämma och bad om intresserade till en kommitté för planering av höstens kick-off i samarbete med Spf-seniorerna Uddeholm-Hagfors.
Våra föreningsmedlemmar har inbjudits av Munkfors PRO att delta i två av deras resor. En till Kongsvinger 17/5, Norges nationaldag och en till Trollstigen med Geiranger 29/8. Berit Norén har mer information för den intresserade.

Efter den inledningen bjöds till ett fantastiskt smörgåsbord med idel hemlagade delikatesser. Och vi var ett knappt hundratal som lät oss väl smaka!

Mätta och belåtna talade kvällens första gäst, Ingela Andersson, arbetsterapeut på Munkfors kommun, om demens. Demens kan om inte förebyggas så i alla fall senareläggas genom några enkla åtgärder enligt Andersson nämligen: Motion, räcker fint med promenader eller kanske trädgårdsarbete. Det är också viktigt att ha ett aktivt socialt liv. Delta i föreningsliv t.ex. Ingela berättade också i stora drag hur en demensutredning går till och poängterade att glömska inte behöver vara demens. Hon underströk hur viktiga vänner är för den som har blivit dement och hur man kan gå till väga för att berika livet för den demente. Man kan promenera tillsammans, ta en fika, titta på gamla foton etc. Hon betonade att man inte kan förvänta sig av en dement att denne tar initiativet då den förmågan ofta inte längre finns. Det är också viktigt att inte stressa den demente, den enklaste fråga kan innebära stress för den som inte kommer ihåg. Berätta istället för att fråga! Ha också överseende med fel och påpeka inte utan gå vidare. Den dementa tappar lätt självförtroendet av en dömande omgivning. Ingela Andersson avslutade med maningen att alla friska kan göra stor skillnad för att lindra en dements isolering.

Så serverades kaffe och förutom en god hembakad kaka serverades också kvällens underhållning av skönsjungande Gerrit Biesterbos, ett alltid lika uppskattat inslag. Nästa möte är grillning, tipspromenad och allsång på gamla bruket.

Publicerades: 04 april 2017 Uppdaterades: 09 april 2019