Berättelse från resor och utflykter

Uppdaterades: 16 september 2019

3-dagars kryssning till Polen 7-9 maj 2017

  • På vandring i Gdansk

I arla morgonstund reste 34 personer från vår förening till Polen från Karlskrona, Bussresan var lång men vi gjorde flera stopp utefter vägen för mat och dryck. Våra färdledare Johnny och Anders hade orndnat med lite tidsfördriv i form av namnklurigheter.
Kl.21 avgick Stena Vision af Karlskrona. Under kvällen umgicks vi i baren innan vi gick til sängs för att gå upp tidigt.
På kajen väntade vår polska guide Barbara som talade i det närmaste perfekt svenska. Hon hade aldrig bott i Sverige utan hade bara studerat svenska i Polen på universitetet.
Hon skulle ta oss till Trestad. Först steg vi av i Gdynia och for runt och tittade bl.a. på Polens högsta byggnad Sea Towern. Vidare till Sopor som är en exklusiv och trendig badort med lyxiga hotell direkt på stranden. Vi vandrade i regnet och tog en paus på gågatan Monte Cassino för att fika och titta lite i affärer. I Sopot finns också en hälsobrunn med vidrigt salt vatten som man kunde smaka på.
Sist kom vi till Gdansk som är en handelsstad som hade sin storhetstid på 1500- och 1600-talen. Vi vandrade i Gamla Stan och njöt av dess charm och mysiga gränder med kullerstenar. Där fanns också världens största tegelkyrka, Mariakyrkan, med ett 80m högt torn och den rymmer 25.000 personer. Under andra världskriget bombades stora delar av Gdansk men är nu exakt rekonstruerad.
I Gdansk åt vi lunch och blev rekommenderade Zurec, en soppa gjord på rågmjöl, ofta serverad i ett surdegsbröd. Typiskt polskt är även Pierogi som kan liknas vid tortellini eller dumplings.
Barbara berättade en hel del om landet Polen som har 38 miljoner invånare varav 95% är katoliker. Det är numeren parlamentarisk demokrati. När Polen gick med i EU fick de mycket pengar som de använt att bygga upp landet inom alla områden. Tempot i Polen är mycket stressigt, inte minst i trafiken och  man måste alltid vara extra försiktig innan man passerar en gata även om det är ett övergångsställe.
Många polaker söker sig till arbete i Sverige där man anse att tempot är lugnare!!!
Medlelönen i landet är drygt 6000kr och det klarar man sig bra på. Invandringen till landet är minimal mycket beroende på att man inte ger bidrag till uppehälle. De som kommer får skaffa sig ett arbete för att försörja sig. Alla som har allmän hälso- sjukvårdsförsäkring har rätt till fri sjukvård. Standarden på vården har ökat sedan man blev med i EU.
Vistelsen i Polen var kort och det var dags att ge sig tillbaka till båten för att byta om inför en superb 3-rättetmiddag med öl eller vin
Efter en intensiv dag väntade resan tillbaka till Sverige och Eda. Trots det kalla och ostadiga vädret var nog alla nöjda.

Publicerades: 30 april 2017 Uppdaterades: 16 september 2019