Friskvård-Coronaaktuellt mm

Uppdaterades: 06 november 2020

Vi använder den här sidan för att förmedla aktuell information om restriktioner och regler från Folkhälsomyndigheten och annan relevant information när den kommer.

Boktips

Vi har fått tips från en medlem i Skurup i Skåne. Han har skrivit en bok om golf, som kanske kan vara intressant för både spelare och blivande spelare. Du kan läsa informationen genom att klicka på här.

Eva Eriksson om de nya rekommendationerna: glädjande

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson kommenterar de ändrade rekommendationerna för 70 år och äldre. Det är glädjande att vi seniorer nu omfattas av de allmänna rekommendationerna, nu måste också andra ta ett större ansvar.

– Det är ett glädjande besked att vi seniorer nu kommer att omfattas av de allmänna rekommendationerna under pandemin. Det är en lättnad för oss, det har varit en tuff tid för många av oss en kvarts miljon medlemmar i SPF Seniorerna. Vi ska fortsätta ta vårt ansvar och agera klokt, hålla avstånd och undvika trängsel. Vi ska vara medvetna om och agera efter det faktum att vi seniorer löper större risk att drabbas mer allvarligt av Covid-19. Men också att inte tveka att söka vård, oavsett åkomma, som det ser ut nu är det större risk för oss att drabbas av ohälsa av andra sjukdomar.

– Samtidigt är det avgörande nu att alla andra också agerar mer ansvarsfullt. Vi hoppas att yngre tar till sig den stora positiva effekt som äldres ansvarstagande har haft och tar efter och börjar ta lika stort ansvar. Smittspridning bland de under 70 år drabbar indirekt oss seniorer, här måste det bli skärpning. Vi måste ta hand om varandra och förstå att det är viktigt att vi minskar smittspridningen i hela samhället. Det är viktigt att alla grupper nu visar solidaritet mot varandra, endast så håller vi nere smittan.

Allmänna råd om personligt ansvar:

* Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.

* Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.

* Håll en armlängds avstånd till andra både inom- och utomhus.

* Om det är möjligt, gå, cykla eller använd andra alternativa färdsätt.

* Välj ett färdmedel där du kan boka plats eller ett där du kan undvika trängsel.

* Håll avstånd till andra på bussen, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel.

* Undvik att delta i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop.

* Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i gemensamma omklädningsrum.

 

Tänk på att viruset kan stanna kvar flera timmar på hårda, blanka ytor, tex dörrhandtag, bord mm

Publicerades: 23 februari 2018 Uppdaterades: 06 november 2020