Höstmötet i Vallby 2017

Mötet i Vallby med LCHF-stuk med Annika Dahlqvist

  • Buffébordet

Höstmöte med LCHF-tema hos SPF Seniorerna Trögd

Den 11 oktober samlades 58 medlemmar av SPF Seniorerna Trögd, Enabygden, Örsundet och Grillby samt medlemmar av PRO Södra Trögd till medlemsmöte med LCHF-tema i Vallby Radiostation. (LCHF står för lågkolhydrat-högfett.)

Ordföranden, Monica Johansson hälsade alla välkomna att ta för sig av en buffé, som var anpassad efter dagens tema med föredrag om LCHF av läkaren Annika Dahlqvist från Sundsvall.
Där fanns bland annat kött, fisk, grönsaker, ost och lite frukt med goda såser till.

Därefter berättade Annika Dahlqvist om sina erfarenheter av LCHF. Ursprungligen levde vi nordbor av jakt och fiske. Vi åt alltså kött från grönbetande djur och fisk och det är bra för oss. För 10.000 år sedan började vi odla grödor. Först på 1800-talet kom industrimaten och det var också då vi började bli sjuka med övervikt, högt blodtryck, diabetes och andra åldersrelaterade sjukdomar. Annika har själv prövat olika bantningsmetoder, men 2004 startade hon med lågkolhydratskost och märkte snart hur bra kroppen mådde av denna diet samt att hon gick ner i vikt. Det fanns dock ett stort motstånd mot LCHF och 2005 blev hon åtalad, men frikändes av socialstyrelsen 2008.

Annika poängterade att vi ska äta mindre kolhydrater, socker och stärkelse, exempelvis potatis, pasta, ris, majs och spannmål och undvika alla kemikalier och tillsatser som finns i livsmedelsindustrins mat. Däremot ska vi äta mer naturligt fett som smör och kokosfett.

Om någon vill fördjupa sig i ämnet har Annika skrivit en bok som heter Doktor Dahlqvists LCHF – guideTilloch kokbok. Det finns också mycket information och många recept att hämta på nätet.

Annika Dahlqvist avtackades med blomcheckar och äppelmust från Grönsöö. Slutligen serverades traditionellt kaffe med kaka. Till och med Annika unnade sig en kaka till kaffet. Någon enstaka gång är det faktiskt tillåtet att synda.   Till bilder från mötet >

Kerstin Ryman